Izvor: Blic, 08.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika porodična avantura

Velika porodična avantura

Na pašnjacima PKB-a, nedaleko od Ostružničkog mosta, čim padne mrak okuplja se ekipa filma 'Sinovci'. Već više od dve nedelje snimaju samo noću, na izuzetno niskim temperaturama i u lošim atmosferskim uslovima, jer to scenario zahteva. Ipak, svi u ekipi su puni elana jer je ovo ostvarenje po mnogo čemu posebno. Siniša Kovačević prvi put režira film, Kalina premijerno glumi u filmu svojih roditelja, a Ljiljana Blagojević, osim što glumi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prvi put će se oprobati u ulozi producenta.

Po prvi put uspešna glumačko-režiserska porodica okupljena je oko zajedničkog projekta

- Mi smo prava mala porodična manufaktura, koja uvek može da se osloni na prave prijatelje. Zbog toga sam veoma srećna osoba. Niko od mojih kolega me nije pitao za honorar, već su svi punim srcem ušli u ovaj posao. Svima nam je najvažnije da naše ostvarenje što pre ugleda svetlost dana. Zajedno radimo verovatno i zato što treba uštedeti na plaćanju honorara (smeh). Zato ćemo Siniša, Kalina i ja poslednji dobiti pare za urađeni posao - priča Ljiljana Blagojević.

- Odraću ih! - kroz smeh kaže Kalina. - Šalim se, naravno, ali posao je jedno, a porodica i emocije su drugo, tako da sam nemilosrdna što se toga tiče - dodaje mlada glumica i naglašava da nema tremu što igra sa mamom u filmu.

- Imala sam tremu kada me je preslišavala hemiju, ali sada, pogotovo kada sam podigla diplomu sa fakulteta, nemam tih problema - objašnjava dobro raspoložena Kalina. Iako je dugo odbijala da profesionalno sarađuje sa roditeljima, ulogu u ovom filmu, priznaje, nije želela da propusti.

- Nisam htela da počnem karijeru sa roditeljima. Snimila sam film sa Ljubišom Samardžićem, a tek onda sam pristala da radim sa Sinišom i Ljiljanom. Moram priznati da je scenario odličan i da nijedna glumica ne bi propustila ovaj film. Da nisam dobila ulogu, ljudi bi verovatno rekli da nisam talentovana kada me ni roditelji neće u filmu. Tako će uvek govoriti neki koji ne cene tuđi rad. Ja se time ne opterećujem. Meni su duša i savest mirni - ističe Kalina i dodaje da će publika uskoro moći sama da proceni kako je odigrala ovu interesantnu ulogu.

- Sviđa mi se ideja. To je ratni film koji ne govori o ratu, već govori o vojnicima. Glavna ideja je da ne treba umirati za otadžbinu nego da treba živeti za nju. Ja tumačim jednu od dve ženske uloge. Moj lik je veoma zahtevan i ovo će biti nešto potpuno drugačije od onoga što je publika mogla da vidi u filmu 'Jesen stiže, Dunjo moja'. Dobra glumica je ona koja može da se transformiše i da bude ljubavnica, uličarka, prostitutka - priča Kalina koja uspešno gradi filmsku karijeru.

Njena majka je pre svega zadužena da obezbedi finansije za ovo ostvarenje.

- Producentska kuća 'Ave Serbia' osnovana je pre nekoliko godina. Radili smo dosta pozorišnih predstava, ali ovo je prvi put da smo stali iza jednog filmskog projekta. Moram priznati da smo veći deo sredstava dobili na ime autora 'Sinovaca' Siniše Kovačevića, ali i samog scenarija. Veoma sam ponosna što nas je ovog puta podržalo i Ministarstvo za kulturu Srbije. Inače, posao producenta je veoma stresan, jer to, na neki način, podrazumeva 'prosjačenje para'. Priznajem da ovih dana ne mogu da spavam, plašeći se da se ne ogrešim kod donatora, prijatelja, kolega. Osoba sam koja uvek drži reč i ako nešto obećam, ja to moram i da ispunim - priča Ljiljana, te objašnjava koliko je teško danas snimiti domaći film.

- Ovog trenutka, u našoj zemlji se snima dosta filmova, ali je i dalje mali broj onih koji se rade na celuloidnoj traci. D. Dostanić - N. Džodan

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.