Važnost doručka

Izvor: Dzungla.org, 06.Mar.2012, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Važnost doručka

Doručak se ne sme preskakati, jer je posle noćnog odmora prvi izvor energije za dete. Doručkom treba da se unese najmanje četvrtina dnevnog energetskog unosa.
Dobar i kvalitetan doručak mališanima obezbeđuje dobro fizičko i psihičko funkcionisanje

Koliko je zdrava i izbalansirana ishrana važna za pravilan razvoj dece ne treba posebno isticati, ali je bitno naglasiti važnost doručka, koji mnogi mališani preskaču. Deci je u periodu intenzivnog rasta i razvoja >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << potrebno više hranljivih materija koje se obezbeđuju uravnoteženom ishranom i pravilnom podelom na obroke. Doručak se ne sme preskakati, jer je posle noćnog odmora prvi izvor energije za dete. Stručnjaci preporučuju da doručkom treba da se unese najmanje jedna četvrtina dnevnog energetskog unosa. Najbolji izbor su žitarice, mleko ili mlečni proizvodi, voće, integralna peciva. Značajno je da se u ishranu unesu žitarice od celog zrna žita koje obezbeđuju dovoljno energije, unos dijetnih vlakana, kao i vitamina E, vitamina B grupe, gvožđa, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra i selena. Dobar doručak obezbeđuje proteine, ugljene hidrate, potrebne masti i vitamin C. Dobar izbor su i tost, jaja, kajgana sa povrćem i sirom...

Dobar i kvalitetan doručak mališanima obezbeđuje dobro fizičko i psihičko funkcionisanje. Zbog toga je mnogo bolje da deca jedu kod kuće, pre nego što odu u školu ili vrtić. Doručak je neophodan jer obezbeđuje dobru termoregulaciju, konstantan nivo šećera u krvi, povećava otpornost na bolesti. Istraživanja pokazuju da deca koja redovno doručkuju imaju bolje rezultate u školi, lakše savladavaju zadatke i fokusiraniji su. Redovan doručak je i prevencija gojaznosti, čuva dobro zdravlje i imunitet. Kod mališana koji preskaču doručak često se javlja bol u stomaku. To je tzv. 'bol gladi', a stručnjaci tvrde da se preskakanjem doručka smanjuju rezerve glikogena u jetri, što za posledicu ima umorne i dekoncentrisane mališane. Izgubljena energija teško se može nadoknaditi kasnijim obrocima, upozoravaju stručnjaci. Dete gleda šta vi radite, pa nikada ne preskačite doručak. Jedan od najboljih načina da pomognete detetu da izgradi dobre navike jeste da i vi sami to primenjujete. Zato se trudite da porodično doručkujete, kad god je to moguće.
(Izvor:Novosti)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.