Valter je zvezda među Kinezima

Izvor: Blic, 01.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valter je zvezda među Kinezima

Da je Bata Živojinović najpopularniji glumac u Kini odavno je poznato. Da se njegov film „Valter brani Sarajevo" prikazuje već 20 godina za svaku Novu godinu na kineskim televizijama, i to smo čuli. Ali kako Kinezi reaguju kada vide svog omiljenog glumca? „Blic" je rešio i to da otkrije, pa je poveo Batu među predstavnike najmnogoljudnije nacije. Ne, nismo otišli u kinesku ambasadu. Sa Batom smo prošetali kineskim tržnim centrom u Novom Beogradu.


>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Valter nas čeka u njegovoj omiljenoj kafani „Bevanda". Bivši boem, koji je davnih dana sa Borisom Dvornikom znao da po dva dana i dve noći sedi i pije, sada pijucka kafu, a nazdravlja kiselom. Zabranio mu doktor prošle godine, kada je operisao srce, i da pije i da puši. Od starih navika ostalo je još samo sedenje u kafani preko puta njegovog stana.

- Ne mogu bez kafane. A i ne mogu da sedim u kući, ne drži me mesto. Duže bih mogao da izdržim pod vodom nego u kući - šali se Živojinović.

- Znate li da je baš ovde, gde sada sedimo, bio prvi magacin kineske robe u Beogradu. Uđem ja jednom, oni me prepoznaju, počnu da me grle i da mi mi pune kese i torbe poklonima, nekim džidža-bidžama... - priča nam Bata dok krećemo ka kolima.

Isti je kao na filmu. Nasmejan, neposredan i stalno spreman za šalu. Perači ulica su oduševljeni što ga vide. Šale se sa njim. On im uzvraća duhovitim dosetkama.

- Gde si, Bato! Tebe najviše volimo od svih! - srdačno mu govori gospođa sa metlom dok ulazimo u automobil. Bata i sa njom zastaje da popriča. Prava je zvezda, nema šta.

Na putu do tržnog centra Živojinović nam priča da će uskoro početi da radi na seriji „Valter brani Sarajevo" koju, naravno, snimaju Kinezi.

- Oni misle da je Baščaršija na Novom Beogradu - smeje se Bata i dodaje da se u studijima u Šimanovcima pravi scenografija, rekonstrukcija Baščaršije. Snimaće i u Novom Pazaru jer zbog verskih objekata najviše podseća na Sarajevo - priča nam supervizior serije koja će imati 30 epizoda i kroz smeh dodaje da još razmišlja koliki honorar da odredi sebi.

- U planu je da u Kini snimam još jednu seriju po istinitom događaju. Igraću američkog pukovnika, pilota koji je za vreme Drugog svetskog rata branio Kineze od Japanaca i mnoge spasao. Tamo se i oženio Kineskinjom i ostao da živi. Sada njegova udovica, koja je milionerka, želi da snimi seriju o svom pokojnom mužu. Njena želja je da ga igram baš ja - priča nam Bata dok ulazimo u kineski tržni centar.

- Jaooo, evo ga Bata!!! Gde si, Bato, legendo - dovikuju naši i prilaze mu.

Kinezi su u šoku. Ne mogu da veruju da čuvenog Valtera vide uživo. Nemo stoje po strani, strah ih je da mu priđu. Pokazuju prstom i došaptavaju se u neverici: „Valter, Valter!"

Pokušavamo da popričamo sa njima, ali ne znaju srpski. Okupljaju se oko Bate. Ćute i gledaju ga. Jedan ga krišom pipa za rukav. Valjda da vidi da li je lik sa televizije stvaran.

Naši nemaju tremu. Prilaze slavnom glumcu, slikaju se s njim.

- Gde si, Bato, srce moje! - govori starija gospođa grleći ga.

- Je l’ tačno da ni kod babe nema džabe? - dobacuje joj Živojinović u svom stilu.

- Ima džabe, nego niko neće! - objašnjava gospođa dok se sa svojim omiljenim glumcem slika za uspomenu.

Na ulazu u butik mlada Kineskinja štapićima hrani svog jednogodišnjeg sinčića pirinčem. Pokazuje mu Batu i šapuće mu nešto na kineskom. Potvrđuje nam da je Valter velika zvezda u njenoj zemlji.

- Gde si Bato!? Sedi, legendo, kod mene u kafić. Sedi i pij i jedi džabe, ali samo sedi da te vide. Dao bi mi veliku reklamu, svi bi došli da te vide - moli Batu gazda jednog kafića u tržnom centru.

Živojinović se ljubazno zahvaljuje i objašnjava da žuri na sastanak.

- Bata je najpopularniji glumac na planeti Zemlji - saopštava nam jedan brka dok izlazimo.

- Kako, bre, na planeti - pitamo.

- Tako što je najpopularniji u bivšoj Jugoslaviji i u Kini. Bivših Jugoslovena ima 20 miliona, a Kineza skoro milijardu i po. Pa ti vidi da l’ ima na svetu neki popularniji od Bate! - objašnjava nam simpatični brka.

Bata se smeška i tapše ga po ramenu, kreće u „Bevandu" na poslovni sastanak...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.