VIDEO: One se bore za prava muškaraca

Izvor: Radio 021, 14.Avg.2014, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: One se bore za prava muškaraca

U jeku feminističke borbe za prava žena razvio se i "Pokret za prava muškaraca".

To je naziv za grupu individualaca i organizacija koji zastupaju ideju podizanja svesti o diskriminaciji s kojom su suočeni muškarci u našem društvu.

"Kada razmislite o životu kakav imaju mnogi muškarci - to govori nešto o njihovom zanemarivanju, o obavezama za koje ih vežemo bez pružanja bilo kakve mogućnosti izbora ili slobode. Imamo reč za to i ta reč je 'ropstvo'. Za nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << decenija muškarci će biti robovi", kaže Karen Strogan, jedna od predvodnica pokreta.

Još jedna zagovornica pokreta je Dženet Blumfild. Dženet je studirala filmsku teoriju i pretpostavljala da će se poput većine žena nakon fakulteta posvetiti karijeri, ali njen život okrenuo se u drugom smeru. Upoznala je svog budućeg muža, zaljubila se, dobila dete i odlučila da bude domaćica jer nije želela da ide na posao i plaća dadilju koja će odgajati njeno dete. Nije se sramila svoje odluke, ali neki ljudi videli su problem u njenom odabiru. Njeni prijatelji rekli su joj da je glupa i luda jer zavisi od prihoda muškarca i insinuirali su da će je muž zameniti s mlađom ženom, a ona će ostati slomljena i napuštena.

Dženet kaže da je postala žrtva "roditeljskog otuđenja" i zbog toga je počela da istražuje teorije o društvenoj hijerarhiji i rodnim predrasudama. Naišla je na mnoge priče o muškarcima koji su se suočili s diskriminacijom tokom bitke za starateljstvo i shvatila da mnogi na koncept porodice gledaju kao na sredstvo kojima muškarci tlače žene. Na kraju se i ona pridružila borbi za prava muškaraca, a više o ovom pokretu i njegovim pristalicama možete saznati u kratkom dokumentarcu koji je napravio VICE.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.