40.000 Holanđana u ledenom moru

Izvor: B92, 01.Jan.2013, 21:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

40.000 Holanđana u ledenom moru

Sheveningen -- Oko četrdeset hiljada Holanđana učestvovalo je prvog dana nove godine u tradicionalnom kupanju u Severnom moru, javlja agencija Frans pres.

"U Sheveningenu je bilo oko 10.000 kupača, a širom Holandije rekordnih 40.000," rekla je Jiske Barten, jedna od organizatora ovog događaja.

U kupaćim kostimima i narandžastim kapama i rukavicama koje su dobili od organizatora, kupači su se u trku bacili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u hladno more tačno u podne, vičući, pevajući i smejući se, a u vodi su proveli, ipak, samo nekoliko sekundi.

To i ne čudi s obzirom na to da je temperatura i mora i vazduha bila 8 stepeni Celzijusovih, a i duvao je vetar.

"Pomalo je ludo, ali to je tradicija: svaki Holanđanin to učini bar jednom u svom životu," rekao je Sander Veltahuizen (29), kojem je ovo 11. godina da se 1. januara kupa u moru.

Običaj novogodišnjeg kupanja nastao je 1960. godine kada se grupa hrabrih ljudi prvi put okupala u ledenom moru, privlačeći svake godine sve više pristalica. Danas je tradicionalno novogodišnje kupanje organizovano na 102 mesta širom Holandije.

Kupanju u Sheveningenu prisustvovao je i Ok van Batenburg, "jedan od pionira novogodišnjeg kupanja". Međutim, on nije ulazio u vodu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Severnom moru se kupalo 40.000 Holanđana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jan.2013

HAG -..Rekordnih 40.000 Holanđana danas se okupalo u Severnom moru, što je tradicija na prvi dan nove godine uprkos hladnom vremenu i niskim temperaturama...To je novi rekord po broju kupača, saopštili su organizatori, prenela je agencija AFP..."Bilo je oko 10.000 kupača u Sheveningenu i rekordnih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.