Uživanje u dijeti sa pirinčem

Izvor: Dzungla.org, 24.Avg.2011, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uživanje u dijeti sa pirinčem

Pirinač skida kilograme i pomaže u borbi protiv dijabetesa, lošeg varenja, spušta krvni pritisak

REŽIM ishrane, kojim ćete skinuti kilograme i poboljšati zdravlje, posebno ukoliko imate problema sa dijabetesom, povišenim krvnim pritiskom, ili lošim varenjem zove se - pirinčana dijeta! Kao i kod drugih zdravstvenih restrikcija u hrani, uči nas kako da poboljšamo životni stil na duge staze. Zato ovo nije dijeta za nekoliko dana, već smernica za ceo život.
Obroci >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << su podeljeni po kategorijama: skrobni, nemasno mlečni, od povrća, voća i posnog mesa. Program je, takođe, fokusiran na ograničavanje unosa soli i masnoća (naročito zasićenih, to jest, onih životinjskog porekla), u cilju detoksikacije organizma.
Ova dijeta ne zahteva brojanje kalorija, već je zasnovana na veličini obroka. Povećava se unos integralnih žitarica, mahunarki povrća i voća, dok se ostale vrste namirnica smanjuju, ili izbegavaju. Naravno, i ovde veliku ulogu igra izbor namirnica, poželjne su organski gajene - bez pesticida, veštačkih đubriva i hemikalija, koje poboljšavaju prinos hrane, ali povećava rizik od različitih bolesti.
Primer jelovnika
Dan 1 - osnovna dijeta s pirinčem
Doručak, ručak i večera: 2 skrobna jela, 2 voća
Dan 2 do 7 - mlečno-vegetarijanska dijeta sa pirinčem
Doručak: 1 skrobno jelo, 1 nemasno mlečno jelo, 1 voće
Ručak i večera: 3 skrobna jela, 3 povrća, 1 voće
Osnovna pravila veličine obroka:
1 skrobno jelo = 1 kriška hleba, 1/3 šolje kuvanog pirinča ili mahunarki ili 1/2 šolje kuvane testenine
1 voće = 1 voće srednje veličine, 1/2 banane, ili 1 šolja narezanog voća
1 povrće = 1 šolja nekuvanog ili 1/2 šolje kuvanog povrća
1 mlečno jelo = 1 šolja mleka, 1 šolja jogurta, ili 1/2 šolje svežeg sira.
Napomena: Za određivanje količine namirnica koristi se termin šolja (oko 2,5 dl). Uzimajte malo soli, jer vezuje vodu. U ishrani većine ljudi, zastupljeno je četiri-sedam grama soli dnevno, iako je za normalno telesno funkcionisanje dovoljno pola grama. So je problematična za pacijente s visokim krvnim pritiskom i bolestima bubrega, i obratno - te bolesti prete ljudima, koji uzimaju veće količine. So stimuliše apetit, dok začini samo obogaćuju ukus hrane.
Ograničavanje unosa soli smanjuje zdravstvene rizike, uključujući holesterol, krvni pritisak, srčane bolesti i težinu, te smanjuje potrebu lečenja navedenih problema.
Osim malo soli, dijeta sa pirinčem sadrži i malo masnoća. Ukoliko imate zdravstvene probleme vezane za probleme sa srcem, bubrezima, jetrom - oni će biti veoma brzo rešeni, ili značajno smanjeni.
Ako je držite da bi skinuli kilažu - onda je ova dijeta sjajna, a plus će vam pomoći i da „provetrite“ organizam i potpuno ga detoksikujete. Prilično je zahtevna, jer traži angažovanje na pronalaženju kvalitetnih namirnica i pripremanje malih obroka.
(Izvor: Novosti)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.