Umetnost slikanja vinom – Srpska umetnica stvara neverovatne “akvarele” koristeći vino

Izvor: 011vodič.com, 23.Feb.2021, 11:15

Umetnost slikanja vinom – Srpska umetnica stvara neverovatne “akvarele” koristeći vino

U mnogim državama karantin je i dalje na snazi, ljudi su zaglavljeni u svojim kućama i svi se suočavamo sa sličnim izazovima dosade i manjka inspiracije.


Na svu sreću postoji nešto što nam može pomoći da dane u karantinu učinimo podnošljivijim, a to je vino. Da li ste znali da ga ne morate koristiti samo kao piće, već ga možete upotrebiti i kao boju kojom možete naslikati prava umetnička dela?
Srpska umetnica Sanja Janković, stvara neverovatna umetnička >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << dela koristeći upravo vino. Sanja je svojim delima privukla pažnju ne samo domaćih, već i svetskih medija koji su objavili priču o njoj. 
Ova umetnica pravi portrete likova iz popularne TV serije “Game of Thrones”, oživljava scene iz filma “Interstellar”, čak i poznate slike poput Mona Lize.


“Umetnost stvaram koristeći nekonvencionalne materijale. Poreklom sam iz Srbije, iz ozloglašenog sremskog okruga koji je poznat po vinu. Prisustvo degustacijama vina tamo je veoma uobičajena stvar.
Jednom prilikom, upravo tokom degustacije vina 2015. proliveno crno vino po čistom stolnjaku jako mi je privuklo pažnju. U trenutku sam zamislila crvene mrlje od vina na belom papiru i tada se rodila ideja za ovo što je danas moj hobi. Nakon nekoliko uspešnih pokušaja, “Winerelle art” je konačno zaživeo”, rekla je Sanja.


“Slikanje vinom je poput slikanja nezgodnim akvarelom – nijanse boje se menjaju pri kontaktu sa vazduhom i kako slika stari. Vinske mrlje nastalju u slojevima, od svetlijih do tamnijih tonova, a svako vino je drugačije; neka od njih imaju toplije crvene pigmente, poput kaberneta, a druga imaju hladniji ljubičasti ton, poput crnog pinota.


Sve ih koristim za postizanje različitih efekata, izbegavajući pritom jeftinija vina, jer ostavljaju lepljive kristale šećera. Nakon završetka svaki komad se izlakira kako bi se pigment što duže zadržao. Vinske slike takođe ne vole sunce i vlažno okruženje.”
“Teme za svoje radove u početku sam birala prilično spontano. Tu si bili najraznovrsniji portreti, navijački motivi , mrtva priroda i pejzaži; međutim, u poslednje vreme pronašla sam određen pravac u svojim putovanjima i pričama koje želim da podelim.


Nisam verovala da će biti ovako zanimljivo. Vino me je dovelo do novih, predivnih mesta i povezalo sa različitim ljudima. Bilo je puno vinskih konferencija, putovanja u Japan, Rusiju, izložbe u Dubaiju i rad za mnoge klijenete iz SAD-a.
Moj osnovni motiv je povezivanje i saradnja sa poznavaocima vina širom sveta i upotreba vina kroz umetnost i dizajn.”



The post Umetnost slikanja vinom – Srpska umetnica stvara neverovatne “akvarele” koristeći vino appeared first on Zenski Magazin.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.