Ukrao je Mona Lizu, a njegovo ime sadrži 23 reči? Pikanterije koje niste znali o Pablu Pikasu

Izvor: Prva.rs, 19.Apr.2017, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrao je Mona Lizu, a njegovo ime sadrži 23 reči? Pikanterije koje niste znali o Pablu Pikasu

Pratite nas i na Viberu! Njegovo celo ime sadrži 23 reči Kršten je pod imenom Pablo Dijego Hose Fransisko de Paula Huan Nepomuseno Maria de los Remedios Sipriano de la Santisima Trinidad Martir Patrisio Slito Ruiz i Pikaso. Ime se odnosilo na porodične prijatelje i svece zaštitnike. Pikaso je zapravo od njegove majke Marije Pikaso i Lopez. Ime njegovog oca Hoze Ruiz Blasco, piše na sajtu Pablo Picasso. 
Smatrali su ga čudom od deteta Pre nego što je progovorio, >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << Pikaso je umeo da crta, a kažu da je do svoje 13. godine već uspeo da nadmaši sopstvenog oca, nastavnika crtanja. Kao rezultat toga, otac mu je predao četkice i paletu i zakleo se da više nikada neće crtati.  
Ubrzo posle toga, Pikaso je konkurisao za umetničku školu u Barseloni, gde je običnim studentima bilo potrebno mesec dana da se spreme za prijemni. Pikaso se spremio za samo jedan dan.
Otvoreno se suprotstavljao španskom diktatoru Francisku Franku  Pobunom oficira prednođenih Franciskom Frankom 1936. godine nastao je građanski rat, čiji je cilj bio ukidanje Druge španske republike. Pikaso, koji je inače bio pristalica republikanstva, napravio je seriju anti-Franko grafika i tada iskazao svoju prvu politički izjavu rekavši da je vojna kastra bila guranje Španije u okean beznađa i smrti.
Takođe, insipirsan bombardovanjem grada Gernika tokom Španskog građanskog rata od strane nemačkih vazduhoplovnih snaga, Pikaso je prikazao ranjenog konja, obezglavljenog vojnika i ženu sa umrlom bebom u rukama. 
Ogromna slika, dugačka više od 7 metara, čekala je u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku za vreme Frankove vladavine. Konačno je vraćena Španiji 1981. godine i sada se nalazi u Nacionalnom muzeju i umetničkom centru kraljice Sofije u Madridu.
Postao je komunista u 62. godini Godine 1944. Pikaso se priključio francuskoj komunističkoj partiji, baš odmah nakon što je Pariz oslobođen od Nemaca. Takođe je skicirao crtež kao deo propalog pokušaja da spase grčkog komunistu Nikosa Belojanisa od streljanja, a čak je uradio i portret Jozefa Staljina. Ali nije uvek bio u partiji. Francuski komunisti su zvanično osudili njegov portret Staljina i 1956. godine je potpisao protestno pismo protiv sovjetske invazije na Mađarsku.
Umetnikova prva reč Babica ga je na rođenju proglasila mrtvim, a prva reč koju je izgovorio kao beba bila je "piz", skraćeno od "lapiz", što na španskom znači olovka.
Pikaso je ukrao Mona Lizu? Čuveno pitanje koje je mnoge mučilo, a odgovor je naravno negativan! Kada je poznata slika Leonarda da Vinčija 1911. godine ukradena iz Luvra, policija je ispitivala Pikasovog prijatelja Gijoma Apolinera koji je osumnjičio Pikasa, zbog čega ga je i policija privela na saslušanje. Obojica su kasnije bili oslobođeni.
Izvori: nevjerovatne-cinjenice.com/novosti.rs

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.