U kakvom vam je stanju brak: Evo šta govori poza u kojoj spavate

Izvor: Piplmetar.rs, 14.Feb.2024, 00:30

U kakvom vam je stanju brak: Evo šta govori poza u kojoj spavate

Ako niste sigurni u kakvom vam je stanju brak, to će vam otkriti jedna uobičajena stvar na koju i ne obraćate pažnju, a to je pozicija u kojoj spavate.
Ponekad je teško pronaći položaj za spavanje koji je udoban za vas i vašeg partnera. Ali kada u tome uspete, ova „pozicija” postaje jasna ilustracija onoga što se dešava u vašem braku. „Način na koji spavamo može otkriti mnogo o našoj ličnosti“, kaže Evani Tomas, autor knjige „Tajni jezik spavanja: Vodič za parove“. >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << Na kraju krajeva, „trećinu celog života provedemo spavajući i u tom stanju delujemo najnezaštićeniji“. Stoga, ako želite da razumete šta vaš partner zaista oseća prema vama, samo ga posmatrajte noću.
Poza „kašike“: znak poverenja i intimnosti Položaj za spavanje u kojem jedan od partnera grli drugog dok leži na boku vizuelno je sličan dvema kašikama uredno složenim u fioci za pribor za jelo. Ovo je harmonična poza, koja ukazuje na visok nivo poverenja i intimnosti u paru. Kako Peti Vud, stručnjak za govor tela i autorka knjige „Signali uspeha: Vodič za čitanje govora tela“, objašnjava, „kašika je veoma ranjiva i seksi pozicija koja kaoda govori: ‚Potpuno ti verujem‘“. Ova pozicija se najčešće nalazi među ljudima koji su u vezi ne više od 1-2 godine.
Isprepletene noge: sjajan tim Da li su vas prijatelji ikada opisali kao nerazdvojni par? Da li se ponekad osećate kao da razumete osećanja i misli svog partnera bez reči? Završavate li jedni drugima rečenice? Ako ste odgovorili potvrdno, onda postoji velika verovatnoća da spavate u položaju u kome su vaše i partnerove noge isprepletene.
Ovaj položaj je sličan onome kako se vidre koje spavaju drže jedna za drugu kako bi izbegle da ih struja odnese. Prema rečima stručnjaka za govor tela Peti Vud, preplitanje nogu u snu je veliki znak da ste vi i vaš partner odličan tim koji može da se nosi sa svakim izazovom.
Leđa uz leđa: ljubitelji nezavisnosti Sa početkom nove veze, stalno nam ostaje osećaj „leptirića u stomaku“. Sve što je povezano sa ljubavnikom izaziva snažne emocije. Zbog toga se u ovom periodu mnogi parovi trude da što češće provode vreme zajedno. Ali kasnije, kada se ljubav razvije u jaku i poverljivu vezu, veza postaje „glatkija“. Osećate se udobno i bezbedno kada ste sa svojim partnerom. Savršeno se razumete. I u isto vreme, počinjete da cenite svoj lični prostor više nego ranije. Prema psihologu Corrine Sweet, položaj za spavanje leđima na leđima najčešći je u ovoj fazi veze. „Ova pozicija pokazuje i bliskost i nezavisnost partnera“, dodaje ekspert.
„Osvajač teritorije“: neravnopravni odnosi Kako kažu psiholozi, kada volimo partnera, naučimo da ga prihvatimo sa svim njegovim nesavršenostima. Na kraju krajeva, svako od nas može imati svoje navike: neki ostavljaju iskorišćene kesice čaja na stolu, drugi zaboravljaju da zaliju cveće, a treći ne vole da iznose smeće. Ali ako se potrudite, uvek možete pronaći kompromis kako biste živeli zajedno u miru i harmoniji.
Ali „borba za teritoriju za spavanje“ ne završava se uvek primirjem, jer je u snu teško kontrolisati sebe. A ako vaš partner stalno vuče ćebe ili se proteže na krevetu tako da rizikujete da padnete na pod, to može postati veliki problem. To je takođe znak upozorenja za veze. „Jedan partner dominira prostorom, dok drugi igra sporednu ulogu“, objašnjava stručnjak za odnose Corrine Sweet. I po pravilu, ova slika se posmatra ne samo u snu, već i u običnim svakodnevnim situacijama.
Glava na grudima vašeg partnera: postoji iskra u vašoj vezi Ako odbacite jastuk i umesto toga zaspite na partnerovim grudima, to je jasan znak da ste još uvek zaljubljeni. Prema Corrine Sweet, ova pozicija je najčešća u ranim fazama romanse ili kada bivši ljubavnici odluče da ponovo budu zajedno. Veza takvog para sadrži elemente romantike: volite da udovoljite jedno drugom.
Poza „pletenica“: znak preterani zavisnosti Stručnjaci za odnose slažu se da je maženje sa partnerom dok spavate znak naklonosti i poverenja, ali previše fizičkog kontakta nije dobar znak. Ako su vam udovi stalno isprepleteni i stalno udarate nosovima, možda biste želeli da razmislite o povlačenju nekih granica u vašoj vezi. Položaj „pletenica“ može izgledati kao pokazatelj strasti, ali prema psihoterapeutkinji Elizabeth Flin Kembel, to je obično znak zavisnosti. Partneri u takvom odnosu mogu da se rastvore jedno u drugom, i da se plaše da preduzmu samostalne korake u životu.
Ruka pod ruku: poštovanje ličnog prostora Nisu samo zagrljaji znak ljubavi. Postoje parovi koji funkcionišu prilično skladno bez stalnog fizičkog kontakta. Umesto toga, u snu, oni ili prepliću ruke ili dodiruju nogu svog partnera nogom. Prema rečima stručnjaka za govor tela Marijane Karinc, ovo je tipično za parove koji osećaju snažnu vezu, ali ne vide potrebu da se drže jedno za drugo kao za spas. „Ova poza je jednostavan način da se izrazi misao: „Zajedno smo“, dodaje stručnjak.
Spavanje u različitim krevetima nije tragedija, kako mnogi misle Prema popularnom verovanju, spavanje u odvojenim krevetima je praktično smrtna kazna za vezu i glasno zvono za uzbunu koje govori da je raskid odmah iza ugla. Ali sociolozi i psiholozi žure da razbiju ovaj mit. Prema Nacionalnoj fondaciji za spavanje, skoro svaki četvrti Amerikanac spava odvojeno od svog partnera. Naravno, postoji jedan neosporan nedostatak ovog modela. Prema rečima zdravstvenog stručnjaka Hilari Tompson, partneri koji spavaju u različitim krevetima propuštaju važne trenutke vezivanja, koji se mogu proširiti i na druge aspekte života – svakodnevni život, podizanje dece, porodični budžet itd.
Ali s druge strane, ako jedan od partnera hrče ili zauzima ceo krevet, što sprečava drugog da dovoljno spava, odvojeno spavanje može biti najbolji izlaz iz situacije. Tamara Grin, porodični terapeut iz Njujorka, kaže da je videla da to dramatično poboljšava odnose između njenih pacijenata. „Dovoljno se odmaraju i osećaju se kao da se čuju i ispunjavaju svoje potrebe“, kaže ona.
Tom Merton/gettyimages.co.uk
NAJČITANIJE SA MARIECLAIRE.RS

Nastavite da čitate
?>



Opširnije
Izvor: Lepota i zdravlje

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.