Trkulja: Snimaću album s Piterom Gebrijelom

Izvor: Blic, 23.Mar.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trkulja: Snimaću album s Piterom Gebrijelom

Ove nedelje u rubrici „Zvezde intervjuišu zvezde" upoznali su se i „propitali" mlada glumica Vanja Milačić, koju trenutno gledamo u popularnoj seriji „Vratiće se rode", i etno muzičar Slobodan Trkulja. Vanju je zanimalo kako je to muzika odabrala Slobodana, a Slobodan je pitao Vanju koliko je improvizacija dozvoljena u glumi...

Vanja i Slobodan sreli su se u poznatom beogradskom kafeu „Grand pleasures" u Vasinoj ulici. Slobodan je drage volje prepustio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ulogu novinara Vanji, koja se kao i svaki profesionalac unapred pripremila za svoj zadatak, pa je Slobodan zaključio da je ona „glumica sa kontrolom" i propitivanje je počelo...

Vanja: Da li si ti odabrao muziku ili muzika tebe?

Slobodan: Muzika mene.

Vanja: Kako to?

Slobodan: Prosto, nije bilo drugog izbora. Kao klinac sam dobio neke muzičke instrumente i zaključili su da imam talenta za muziku, svirao sam klarinet. Učiteljica je tu odigrala neku istorijsku ulogu i budući da sam imao nekih problema sa disanjem, bilo je pitanje da li ja uopšte mogu da sviram, ali na kraju je ispalo da ne samo da mogu, već je to i poželjno, da je to zapravo lek.

Vanja: Kaži mi, pošto ja ne mogu sve da popamtim, koliko instrumenata ti u stvari sviraš?

Slobodan: Četrnaest, otprilike.

Vanja: Imaš li nameru da dodaš još neki instrument? (smeh)

Slobodan: Pa, da. (smeh) Nabavio sam silom prilika još neku ličku tamburu...

Vanja: Reci mi, kada znaš da sviraš jedan duvački instrument, da li je onda isti princip za sve ili ima razlike?

Slobodan: Nije dramatična razlika, ali postoji.

Vanja: Negde sam pročitala da si četrdeset minuta svirao saksofon i klarinet sa bubnjarom, je l’ to tačno?

Slobodan: Četrdeset pet, u stvari. Da, bilo je to na jednom takmičenju.

Vanja: Da li si imao neku zadatu temu ili si improvizovao?

Slobodan: Pa pošto je bilo takmičenje, imali smo temu. Naš protivnik je bio jedan od najperfektnijih trubača i s njim smo se borili u finalu. Međutim, onda smo se bubnjar i ja dogovorili da uradimo potpuno kontra stvar i da uradimo čistu kreativu, spontano, improvizovano, čista interakcija, gde ja krenem, on prati i obrnuto... i to nas je spaslo.

Vanja: Je l’ džez bio u pitanju?

Slobodan: Da, čist džez.

Vanja: Da li slušaš svoje koncerte?

Slobodan: Pa, ne odmah, treba mi malo vremena da se sve to slegne. A da li ti gledaš svoje predstave? Zanima li te kako to spolja izgleda?

Vanja: Ne! Mislim da se onda ne bih bavila ovim poslom jer bih ja sebi našla toliko grešaka, da bi me bilo sramota da ponovo izađem na scenu.

Slobodan: Znači, tu smo slični.

Vanja: Zašto si odlučio da studiraš saksofon, koji si pre toga svirao samo godinu i po dana?

Slobodan: Zato što sam klarinet svirao mnogo duže, bio sam samouk i znao sam da to možda tehnički nije baš po nekim pravilima, ali ja sam svirao na neki svoj način, a znam da bi bilo koji profesor koji bi mi predavao hteo puno toga da ispravlja, i onda uzmeš drugi instrument i pustiš profesora da on to malo popravlja.

Vanja: Koliko traje tvoj radni dan?



Slobodan: Dvadeset sati.

Vanja: Koji su ti dalji planovi, na čemu sada radiš?



Slobodan: Sada trenutno vršim pripreme za novi materijal. Nedavno sam sa „Balkanopolisom" boravio u Londonu, imali smo koncert za BBC i nakon toga otišli u studio Pitera Gebrijela dali im projekat. Posle par dana nam se javio njegov producent koji je rekao da će nam producirati album. Gitarista koji svira s njim u bendu, Ričard Evans, kontaktirao je s nama i stavio se na raspolaganje, a ja sam mu prosledio materijal koji pripremamo za to neko prvo pravo svetsko izdanje muzike koju radimo.

Vanja: Ono što me jako interesuje je da otkud to da kada se negde pomene Srbija i muzika svi kreću u priču o trubi kao tradicionalnom instrumentu?



Slobodan: Pa to je krenulo od Kusturičinih filmova, koji su bili dosta gledani u svetu, a inače truba nije deo originalnog muzičkog nasleđa Srbije, kod mene u bendu uopšte nema trube.

Vanja: Šta znači grleno pevanje?

Slobodan: Pa... igraš se sa falsetom malo, svim onim što te na Akademiji uče da ne treba.

Popularne „Rode"

Slobodan: Šta ti radiš sada?



Vanja: Snimam seriju „Vratiće se rode" i igram predstave u

Narodnom pozorištu i u Madlenijanumu.

Slobodan: Sada se snima novi serijal?



Vanja: Pa... u priličnoj smo frci jer se istovremeno snima i emituje, i to je dosta stresno.

Slobodan: Da li postoji gotov scenario?



Vanja: Ne, scenario se pravi u hodu, tako da čak ni ja ne znam šta će biti sa mojim likom.

Slobodan: Koliko ima improvizacije?



Vanja: Dosta, mada to zavisi i od partnera, jer ima onih koji ne dozvoljavaju nijedan zarez da se promeni, ali ja volim kada neko ume dobro da improvizuje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.