Trikovi koji će vam pomoći da lakše svarite tešku hranu

Izvor: 011vodič.com, 16.Jan.2021, 20:59

Trikovi koji će vam pomoći da lakše svarite tešku hranu

Sarme, pečenje, kolači i torte neazobilazan su deo svake praznične i slavske trpeze. Ipak, nakon tih neograničenih količina omiljenih slanih i slatkih specijaliteta, posledice su neizbežne – kako doći do daha!
 Foto: ShutterStock
Jasno nam je da je ovakvim specijalitetima teško odoleti, pa zato umesto da vam kažemo suzdržite se, predlažemo da primenite neke od trikova kako da lakše svarite tešku hranu i tako sebi olakšate muke.
Sprečite nadimanje Svima nam je poznat >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << onaj osećaj kada nam je stomak kao balon nakon obroka, ili u ovom slučaju više obroka. Ipak, postoji par trikova pomoću kojih možete da predupredite ili smanjite nadimanje.
Na primer, postoje začini koji su u tom pogledu delotvorni, poput cimeta, pa predlažemo da nakon obilatog ručka dok uživate u kafi istu začinite baš ovim začinom.
Ili gorki začini, poput kima i komorača, koje možete dodati npr. čaju utiču na olakšano varenje, jer stimulišu lučenje želudačnih sokova.
 Foto: ShutterStock
Takođe, zajedno sa nadutošću ide i problem sa gasovima. U ovom slučaju je potrebno da smirite i umirite svoj stomak – pomaže da ga ugrejete npr. flašom tople vode i ćebetom. 
Ublažite gorušicu Još jedna ozbiljna nus pojava prazničnog hedonizma.  Gorušica nastaje zato što usled teške i masne hrane – one koja je kisela, a ne alkalna, želudac upravo biva preopterećen kiselinom.
Kako biste to koliko toliko izbegli, a i dalje jeli rusku salatu i sve ostalo, pokušajte barem da tokom jela ne pijete gazirane sokove. Takođe, nemojte odmah nakon jela da se preselite u ležeći položaj, već sedite još neko.
 Foto: ShutterStock
I, naravno, pravi spas u slučaju gorušice je magična soda bikarbona! Dodajte jednu kašičicu sode u toplu čašu vode, i odmah ćete osećati olakšanje i da vam je želudac proradio. 
Čaj od nane Verovatno vam je već poznato da čaj od nane deluje umirujuće na vaš stomak. Tako da, mi predlažemo da popijete jednu šolju i pola sata pre jela i pola sata nakon jela. Sigurno će vam biti lakše da savladate izazove praznične trpeze bez neprijatnih stomačnih tegoba. 
 Foto: ShutterStock
Sok od kupusa Za ovaj magičan sastojak možda ipak niste znali. Ne kažemo da treba da vam zameni aperitiv ili čašu vina uz ručak, ali može da pritekne u pomoć kada se stvari zakomplikuju, a vi dođete do one tačke da ne možete da dišete.
Kupus fantastično deluje na kiselinu i podstiče lučenje želudačnih sokova za varenje. Potreban vam je svež kupus i sokovnik koji će ovo povrće pretvoriti u sok. 



The post Trikovi koji će vam pomoći da lakše svarite tešku hranu appeared first on Zenski Magazin.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.