Izvor: Piplmetar.rs, 09.Feb.2024, 06:30

Traži se ostavka predsjednice Mađarske jer je pomilovala seksualnog zločinca nad djecom

Raste pritisak na predsjednicu Mađarske Katalin Novak da podnese ostavku, pošto se otkrilo da je pomilovala čovjeka osuđenog za saučeništvo u slučaju seksualnog zlostavljanja djece.
Opozicione partije u Mađarskoj su saopštile da Novak, bliska saradnica premijera Viktora Orbana, nije više podobna da bude predsjednica, pošto je prošle godine pomilovala osuđenika – bivšeg zamjenika direktora državnog dječijeg doma.
On je 2018. godine osuđen na više od tri godine zatvora >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << jer je pomagao da se zataška da je direktor te ustanove od 2004. do 2016. godine seksualno zlostavljao bar desetoro djece, zbog čega je kasnije osuđen na osam godina zatvora.
Novak, koja ga je pomilovala, kao i još nekoliko desetina drugih, povodom posjete pape Franje Mađarskoj u aprilu 2023. godine, demantovala je da je postupila nepropisno.
Njena kancelarija nije odgovorila na zahtjev AP za komentar.
Najveća opoziciona partija u Mađarskoj, Demokratska koalicija, počela je u Parlamentu etički postupak protiv predsjednice.
Protest protiv Novak je zakazan za petak ispred Predsjedničke palate u Budimpešti.
Kritkovana je i bivša ministarka pravosuđa Judit Varga, jer je dala saglasnost za pomilovanje. Očekuje se da će Varga predvoditi listu kandidata vladajuće mađarske stranke Fides na junskim izborima za poslanike Evropskog parlamenta.
Kontroverza je danas izbila i jer je premijer Orban predložio promjenu Ustava da bi se spriječilo da osuđeni za zločine nad djecom dobiju predsjed

Opširnije

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.