Tragedije menjaju zakon: Nesavesnim vozačima i trajno oduzimanje kola!

Izvor: Prva.rs, 25.Nov.2014, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragedije menjaju zakon: Nesavesnim vozačima i trajno oduzimanje kola!

Predložene izmene tog zakona, koje će se uskoro naći u parlamentu, predstavio je ministar unutrašnjuih poslova Nebojša Stefanović, naglasivši da je njihov cillj spasavanje života svih učesnika u saobraćaju.

Stefanović je istakao i da se predloženim izmenama pooštrava kaznene politika, istakavši da će se istovremeno pojačano raditi na prevenciji i edukaciji.

On je naveo i da je zaštitna mera oduzimanja vozila planirana kada se radi o posebnim oblicima nasilničke >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << vožnje, kada se recimo vozi bez vozačke dozvole ili u alkoholisanom stanju većem od dva miligrama po mililitru.

Prema njegovim rečima, to vozilo se računa kao oruđe ili "kao opasno sredstvo koje ugrozilo ne samo tog koje je vozio već i druge učesnike u saobraćaju" i to je jedna od zaštitith mera.
"Znate, ako neko sedne mrtav pijan u vozilo bez vozačke dozvole ne treba sutra da se buni ako mu država oduzme vozilo... To vozilo je postalo oruđe isto kao pištolj... Taj čovek je time što je uradio ugrozio bezbednost i bukvalno pokušao da ubije neke ljude", rekao je on.

Stefanović je dodao i da kada se pod dejstvom alhohola sedne za volan "onda se dešava da se prođe kroz crveno svetlo, da voze 200 na sat kroz grad, da padnu u reku sa čovekom u gepeku... i to su strašne stvari".

On je, podsetivši da je jedan od primarnih ciljeva MUP povećanje bezbednosti u saobraćaju, dodao i da je na tom planu dosta urađeno ali da će se i dalje raditi na drastičnim promenama.
"Broj stradalih lica ove u odnosu na 2013. smanjen je za 100 što je ozbiljan rezultat ali nismo zadovljni time ...i dalje radimo na drastičnim promenama koje treba da dovedu da Srbija u tom smislu dostigne standarde razvijenih evropskih država", rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, zato je pre dva meseca formirana radna grupa čiji je cilj bio da se izmeni i dopuni Zakon o bezbednosti saobraćaja u cilju smanjenje broja saobraćjnih nezgoda i poginuli i povređenih na drumovima.

Stefanović je novinarima predstavio predložene mere od kojih se neke tiču i na povećanju bezbednost dece u vozilima.
"Predloženo je da se pomeri granica korišćenja dečjih sedišta do 12 godina ili korišćanje bezbednosnih podmetača ukoliko dete nije dostiglo visinu od 35 centimetara", rekao je on dodavši da je taj predlog u skladu sa evropskom praksom.

Prema njegovim rečima, odredbe za nasilničku vožnju su znatno strožije i odnose se i na naseljena mesta i i na drumove van naseljenih područja kao i za vožnju pod dejstvom alhohola.
"Probna vozačka dozvola će se izdavati na rok od dve godine licama koje prvi put polažu vozački ispit za putnička vozila i motorcikle a izuzetno ako to urade pre navršene 19 godine života probna dozvola važiće do 21 godine života", rekao je on.

Prema njegovim rečima, predloženo je i da se produži vreme u kome se ne može upravljati vozilom na osnovu probne vozačke dozvole tokom noći na period od 23 do 6 sati ujutro.

Stefanović je naveo i da je predlogom mera obuhvaćena i oblast tehničkih pregleda vozila, objasnivši da je u toj oblasti planirano i uvođenje informacinog sistema.

Stefanović je naglasio i da će polcija istovremeno učiniti sve što može na prevenciji ali i modernizaciji saobraćajne policije.
"Želimo da pokažemo da nije samo represija stvar koju ćemo primenjivati ...pojačaćemo kontrolu na putevima i nastavićemo da modernizujemo saobraćajnu policiju", rekao je Stefanović.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.