Tifa, Alen i Bebek snimaju CD

Izvor: Blic, 13.Mar.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tifa, Alen i Bebek snimaju CD

Željko Bebek, Mladen Vojičić Tifa i Alen Islamović snimaju album u Beogradu u studiju „Miligram”. Bivši pevači „Bijelog dugmeta”, najpopularnije grupe u bivšoj Jugoslaviji, rešili su da na velika vrata vrate rokenrol na ovo podneblje. Njihov prvi zajednički CD u novembru će izaći u celom regionu, a tada kreće i velika turneja slavnih pevača „Kad bih bio bijelo dugme”.

Ekipa „Blica” premijerno je čula radne verzije nekoliko pesama. Muziku i aranžmane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << radi Aleksandar Milić Mili, a tekstove piše Marina Tucaković. Muzika je pravi rok, koji na trenutke prelazi u hard-rok, a ima i divnih gitarskih balada. Pomalo liči na opus „Bijelog dugmeta”, ali ni na jednu pesmu konkretno, već prosto melodijama provejava taj duh.

- Voleo bih da sačuvam duh pesama kakve su Bebek, Tifa i Alen pevali ranije jer smatram da je opus, koji je godinama radio naš najveći kompozitor Goran Bregović, potpuno fascinantan. To su megahitovi koji traju već 30 godina - priča Aleksandar Milić Mili i ističe da je njegova odgovornost zbog toga ogromna, kao i procena šta bi ova tri pevača trebalo da pevaju danas, u 21. veku. - „Dugme” je oduvek imalo tekstove koji su se naslanjali na poeziju, pa je to utoliko veći izazov za Marinu Tucaković. Biće lepi, poetični, ljubavni, ali utemeljeni u realnom životu - objašnjava Mili.

Bebek, Tifa i Alen su nakon povratničkih koncerata „Bijelog dugmeta” u Zagrebu, Sarajevu i Beogradu 2005. godine, samostalno krenuli na svetsku turneju.

- Nijedan domaći izvođač nije ni blizu tako dobro prošao na koncertima po Americi kao njih trojica - priča Mili i objašnjava da o ogromnim halama koje su oni punili po svetu drugi mogu samo da sanjaju:

- Oni su legende. Ljudi ih vole i veruju im. Tu specifičnu emociju samo oni mogu da donesu.

Alen Islamović kaže da se ideja da snime prvi zajednički album rodila nedavno kada su bili na poslednjoj turneji po Americi.

- Bebek, Tifa i ja smo razgovarali o tome kako bi bilo dobro da snimimo nešto i osvežimo repertoar. A i glupo je da nakon toliko turneja i koncerata nas trojica ne ostavimo ništa iza sebe. Red je da izdamo jedan zajednički CD, pa makar to bio i poslednji u našim karijerama. Pošto je Tifa na albumu „Miligram” sarađivao sa Milijem, izbor je pao na njega jer pravi odlične pesme i ima sjajnu energiju - priča Alen Islamović i dodaje da će snimiti 10, 12 pesama i da će uglavnom na svakoj numeri sva trojica pevati.

Nedavno su se svi sastali u Sloveniji, preslušali prvih nekoliko pesama i puni energije rešili da naprave album koji će, kako kažu, predstavljati veliku prekretnicu ne samo u njihovim životima već i u domaćoj muzici.

- Biće to pravi rok album bez i najmanjeg koketiranja sa muzikom koja je poslednjih godina preuzela primat, a ja sam jedan od najzaslužnijih što je tako (smeh). Upravo zato želim da na velika vrata vratim rok na Balkan - kaže Mili.

Brega nema ništa protiv

Na pitanje kako na sve ovo reaguje Goran Bregović, Milić kaže:

- Čim sam rešio ovo da radim, odmah sam ga pozvao. Brega i ja smo prijatelji, lepo smo se ispričali, a on mi je rekao: „Ti si veliki kompozitor, znaš da pišeš pesme, vidi koja će ti koncepcija najviše odgovarati”. Nije imao ništa protiv.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.