„Termiti“ i dalje praše

Izvor: Blic, 18.Feb.2008, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Termiti“ i dalje praše

Riječka rok scena bila je jedna od najboljih u bivšoj Jugoslaviji, a pre tri dana u ovom primorskom gradu obeleženo je trideset godina od ekspanzije riječkog novog talasa. Samo za tu priliku okupili su se legendarni pank prvoborci „Paraf" i „Termiti", kao i još nekoliko uticajnih grupa iz osamdesetih godina. Ovaj događaj koji će ući u relevantne muzičke enciklopedije zabeležile su i kamere Muzičke televizije Srbije za seriju „Osamdesete" koja bi trebalo da bude kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „Grlom u jagode".

- Priča o osamdesetim počinje, logično, '78. jer su pank i novi talas bitni kao odgovor na jednu dotadašnju situaciju. Serija koju pravimo pokriva to razdoblje negde do 1984. i prati odrastanje jedne generacije. Igrana priča počinje upravo susretom glavnih junaka nakon 30 godina i šta se s njima desilo proteklih godina. Ovaj koncert koji se dešava u Rijeci okupio je bivše bendove, mi ovde snimamo prve kadrove i veći deo materijala će biti iskorišćen kao dokumentarni deo serije koji govori o tome kakvo je viđenje osamdesetih godina u različitim sredinama - kaže Bane Antonić, producent serije „Osamdesete".

Prve scene snimljene su ispred „Konta", na čuvenom riječkom okupljalištu pankera, a uveče je u tamošnjoj dvorani „Mladost" održan veliki koncert legendarnih bendova.

Grupe „Umjetnici ulice" i „Ogledala" dokazali su, doduše svojim kratkim nastupima, da i dalje mogu dobro da zvuče. Kada su na binu iznesena vešala kao deo scenografije, svi su znali da će se pojaviti „Termiti", koji su svojevremeno šokirali i dobro prodrmali bivšu Jugoslaviju. Pevač Predrag Kraljević Kralj, koji je nakon raspada grupe postao moreplovac, sada u zrelim godinama, ponovo je pevao sa čuvenom WC šoljom na glavi, o kojoj se nekada raspravljalo na raznim državnim nivoima. „Termiti" su dali sve od sebe, ređali su poznate pesme, a uz njihovu pank himnu „Vjeran pas" nastalo je opšte veselje u publici. Skakali su stari i mladi zajedno, polivali se pivom, a sa bine je letelo perje na sve strane. Posle njih, na sceni su se pojavili originalni članovi sastava „Paraf" i to sa pevačem Valterom Kocijančićem koji se povukao nakon prvog albuma i postao učitelj. Tako da je publika bila u delirijumu tokom čitavog nastupa, a sa bine su treštale pesme koje su obeležile jedan vremenski period „Visoki propisi", „Narodna pjesma", „Na tragu", „Perspektiva"... Za kraj je ostala kultna slovenačka pank grupa „Pankrti" koja je takođe imala sjajan nastup. Mnogi od muzičara koji su nastupili to veče nisu uzeli instrumente u ruke punih dvadeset godina, a zvučali su savršeno, što je samo dokaz da su sve to radili iskreno i bez ikakvog kalkulisanja.

„Termiti": Beograd omiljeni grad

- Počeli smo da sviramo kao srednoškolci. Bili smo svojeglavi tipovi koji su hteli da idu svojim putem. Svirali smo po celoj Jugoslaviji, a Beograd nam je bio jedan od omiljenih gradova - kaže Kralj, frontmen „Temita".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.