TUGA: Oni su nas ostavili u 2018. (VIDEO)

Izvor: Mondo, 01.Jan.2019, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TUGA: Oni su nas ostavili u 2018. (VIDEO)

Protekla godina nanela je ogroman gubitak domaćoj sceni. Podsetite se glumaca, pevača i drugih poznatih ličnosti koje su nas napustile u 2018. godini.

Godina koja je iza nas donela je mnoge lepe, ali i tužne i teške trenutke. Srpsko glumište, scena i estrada, ostali su bez mnogih vrsnih umetnika.

Velikani, živećete uvek kroz vaša dela. Hvala vam!

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Mesec dana nakon početka 2018. godine, svi smo ostali nemi na >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vest da je preminuo Nebojša Glogovac. Veliki glumac, umetnik i čovek prerano nas je napustio u 49. godini. Iza njega su ostale brojne uloge, sjajni filmovi i ožalošćena porodica i javnost.

Dva meseca kasnije, filmska legenda Jelena Žigon preminula u je u 85. godini, posle iznenadne i kraće bolesti. Najveću popularnost stekla je ulogom Jelene Todorović u seriji "Žikina dinastija" gde je igrala uz Dragomira Bojanića Gidru i Marka Todorovića.

Početkom aprila poznato televizijsko lice, automobilista, autor i voditelj emisije SAT Mirko Alvirović preminuo je u 72. godini. U tom periodu, srpska televizija je ostala i bez TV legende Kamenka Katića, jedan je od prvih i najpoznatijih izveštača vremenu na našim prostorima.

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Tokom crnog aprila, ostali smo i bez slavnog klarinetiste Bokija Miloševića , koji je bio i šef Narodnog orkestra RTS, profesor Muzičke škole "Josip Slavenski" i član Beogradske filharmonije.

Srpska estrada je ostala bez pevača folk i narodne muzike Sinanom Sakićem, početkom juna.

View this post on Instagram

Sinan je karijeru započeo 1978. i objavio je 29 albuma. Iza sebe ostavio je na desetine hitova, koje znaju i oni koji ne slušaju folk muziku. Danas bi proslavio 62. rođendan. #sinansakic #juznivetar #nadanašnjidan #muzika #mondoportal

A post shared by MONDO (@mondoportal) on Oct 13, 2018 at 8:00am PDT

 U julu region je zanemeo kada se pronela vest da je preminuo pevač Oliver Dragojević. O njegovom odlasku pisali su i svetski mediji, a Hrvatska je uvela poseban Dan žalosti.

Srpski glumac Predrag Ejdus preminuo je 28. septembra, posle duže bolesti u 72. godini. Legendarni Peca odigrao je oko 200 dramskih uloga i snimio više od 50 filmova. Učestvovao je u 50 televizijskih drama i 30 TV serija, ostvario preko 200 uloga u radio-dramama snimljenim za Radio Beograd.

View this post on Instagram

Srpski glumac Predrag Ejdus preminuo je večeras posle duže bolesti u 72. godini, javljaju beogradski mediji.

A post shared by MONDO (@mondoportal) on Sep 28, 2018 at 2:32pm PDT

 Ubrzo za njim, preminula je i jedna od najvećih glumica bivše Jugoslavije, legendarna Milena Dravić. Diva srpskog bila je deo najvoljenijeg glumačkog para domaće scene, zajedno sa suprugom Draganom Nikolićem, koji nas je napustio 2016. godine.

U karijeri je ostvarila bezbroj divnih uloga, a krajem prošle godine, kada je promovisana monografija o njoj, rekla je da joj je najdraža među njima - "sledeća".

View this post on Instagram

Tužan dan za srpsku umetničku scenu - javnost se oprostila od voljene glumice Milene Dravić, koja nam je ostavila više od 100 uloga i ime upisano u svetske knjige kinematografije. Prijatelji i kolege su joj uputili dirljive reči i poručili da je sada konačno sa svojim voljenim Gagom. Zbogom, draga Milena.

A post shared by MONDO (@mondoportal) on Oct 19, 2018 at 9:34am PDT

Pred sam kraj godine, napustio nas je i glumac Božidar Bole Stošić, koji će ostati upamćen po ulogama koji je ostvario u brojnim domaćim serijama, među kojima su "Pozorište u kući", "Srećni ljudi", "Porodično blago".

Foto: ATA images/Antonio Ahel

Ni stranu scenu nisu zaobišle crne vesti

Početkom godine preminuli su pevačica grupe Cranberries Dolores O' Riordan i nekadašnji gitarista benda Motorhead Edi Klark. Zvezda serije "Frejžer" Džon Mahoni, koji je igrao oca čuvenog psihijatra Frejžera Krejna preminuo je početkom februara prošle godine.

Glumac Dejvid Ogden Stajers, koji je igrao u seriji "MASH" preminuo je od raka bešike u 78. godini.

 U ovoj godini preminuo je i oskarovac i reditelj Miloš Forman. Njegovi najpoznatiji filmovi su "Let iznad kukavičijeg gnezda", "Kosa", "Amadeus" i "Narod protiv Larija Flinta". Njegov kolega, italijanski režiser Bernardo Bertoluči preminuo je nakon duge borbe sa karcinomom u 77.  godini.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Glumica koja je igrala u popularnoj seriji "Treći kamen od sunca" Elmari Vendel, koja je igrala gospođu Dubček takođe je premila prošle godine.

Nakon teške bolesti od nas se oprostila i kraljica soula Areta Frenklin. Glumac Burt Rejnolds je preminuo od srčanog udara u bolnici.

Tvorac Marvelovog univerzuma i autor stripova i junaka uz koje smo rasli, legendarni Sten Li, takođe nas je napustio u 2018. godini.

Foto: YouTube/TODAY

Rečima psihijatra i književnika Vladete Jerotića, koji nas je takođe napustio prošle godine, završićemo ovaj tužni tekst.

"Plač je spasonosan, dragi moji. Bio sam mnogo puta na Svetoj Gori. Dosta kaluđera mi je govorilo kad smo se malo zbližili: Bog me napustio. Kako te napustio, zašto? Dve godine ja ne plačem više. Hrišćanin plače. Tako da plačite, kad god vam se plače, plačite. Nemojte se smatrati: baš smo ko žene. A žene, jadne, ništa im drugo nije ni preostajalo nego da plaču, u braku, u sukobima raznim. A srpski muževi nisu voleli to. Srpski muževi vole da im žena bude stabilna, zdrava, maltene uvek zdrava, i da ne plače. Tako da su se nervirali muževi. To vam sve pričam iz četrdesetogodišnjeg iskustva, a dobro i moga braka. Ne voli Srbin da plače. Ne treba veštački plakati, kad vam se plače – plačite. Naučite malo, neka bude i žena tu pored vas, da zna i ona da može i muškarac da plače. Nije on zbog toga slabiji. Naprotiv, hrišćanski gledajući je JAČI.

Kad dozvoljava sebi osećanja, da ih pokazuje kroz plač…Pa ako to uzdržava, on će postati neprijatno agresivan. Pa ako ne može osećanja svoja da pokazuje u porodici, on će ih pokazati van porodice, ali na rđav način.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.