Svici iz Mrtvog mora na Internetu

Izvor: NaDlanu.com, 28.Sep.2011, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svici iz Mrtvog mora na Internetu

Dve hiljade godina stari Svici iz Mrtvog mora koji su otkriveni pre nekoliko decenija, posle dve godine mukotrpnog skeniranja objavljeni su na Inernetu i pruženi na uvid javnosti.

Ovim je zaokružen zajednički projekat Izraelskog muzeja i Google-a.Veruje se da su svitke napisali pripadnici jevrejske esenske sekte koji su ih sakrivali u pečinama pored Mrtvog mora. Stari su više od dve hiljade godina, a otkrili su ih beduini pedesetih godina prošog veka Judejskoj pustinji i čuvaju >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << se u Izraelskom Muzeju u Jerusalimu. Svici predstavljaju najstariju poznatu kopiju jevrejske Biblije, kao i sekularne tekstove nastale u razdoblju od trećeg veka pre nove ere sve do prvog veka nove.Zbog starosti, svici se ne smeju čitati pri dnevnom svetlu, a delovi teksta su gotovo nečitki i morali su biti dešifrovani najsavremenijim tehnikama koje omogućavaju čitaocima da unutar svitaka traže određene delove i prevode ih na engleski. Objavljeno je pet svitaka, među njima je i biblijska knjiga proroka Isaija. Pročitajte šta piše u Svicima s Mrtvog Mora OVDE !

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.