Srbija traži da se kapetan Dragan ne izruči Hrvatskoj

Izvor: Prva.rs, 02.Jan.2015, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija traži da se kapetan Dragan ne izruči Hrvatskoj

Srbija strahuje da krivični postupak koji bi se protiv Vasiljkovića sproveo u Hrvatskoj ne bi bio potkrepljen adekvatnim i održivim dokazima, navedeno je u dopisu povodom odluke Federalnog suda Australije da odobri ekstradiciju Vasiljkovića radi krivičnog gonjenja Hrvatskoj koja ga tereti za ratne zločine u periodu od 1991. do 1993. godine.

Takođe, naglašava se da je u sličnim postupcima do sada izrečeno mnogo dugoročnih zatvorskih kazni uz ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << prava, a da su brojne organizacije za zaštitu ljudskih i građanskih prava evidentirale diskriminaciju koju su sudski organi u Hrvatskoj demonstrirali u slučajevima protiv Srba optuženih za ratne zločine.

U prilog ovoj tvrdnji navodi se i primer odluke odbijanja izručenja Hrvatskoj koju su doneli organi Velike Britanije u slučaju Milana Španovića, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Osim toga, kako se navodi u dopisu, ekstradicija Vasiljkovića izazvala bi reakcije srpske zajednice u Australiji, kao i uznemiravanje javnosti u Srbiji.

Takođe, u dopisu stoji da su Republika Srbija i svi njeni pravosudni organi spremni da prauzmu sve potrebne korake za sprovođenje krivičnog postupka protiv Dragana Vasiljkovića u Republici Srbiji u skladu sa najvišim pravnim standardima.

Ministar Selaković ukazuje i na činjenicu da su do sada u Srbiji nepristrasno i nezavisno sprovedeni mnogi krivični postupci za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše SFR Jugoslavije protiv državljana RS, bez obzira da li imaju državljanstvo još neke zemlje.

Inače, ovo je treći put da se Srbije obraća pravosudnim organima Australije.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Srbija traži da se kapetan Dragan ne izruči Hrvatskoj

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Jan.2015

BEOGRAD - Srbija strahuje da krivični postupak koji bi se protiv Vasiljkovića sproveo u Hrvatskoj ne bi bio potkrepljen adekvatnim i održivim dokazima, navedeno je u dopisu.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.