Srbija je i „Egzit“ i Guča

Izvor: Blic, 14.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija je i „Egzit“ i Guča

Energija „Egzita" i britki zvuk trube u Guči svake godine u Srbiju dovode desetine hiljada stranaca. Ovogodišnji „Egzit" posetilo je više od 150.000, u Guči je bilo pola miliona ljudi. Ta dva događaja konceptualno suprotstavljena mnogima su povod da sve politizuju i dele na narodnjačku i građansku Srbiju. Ali nema dve Srbije, samo je jedna i u njoj ima mesta i za „Egzit" i za Guču.

- U Srbiji treba da postoje i Guča i „Egzit" i te dve stvari nikako ne treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << suprotstavljati. Sve ima svoju publiku, a ima i ljudi koji posećuju i jednu i drugu manifestaciju - priča za „Blic" psiholog Žarko Trebješanin i dodaje da su oba festivala važna.

- I Guča i „Egzit" su unosni poslovi, male industrije i svakako da su značajne. Veoma je važno i to što je svake godine sve više posetilaca iz inostranstva. Festivali su sigurno od kultuloroškog značaja i mogu da kažem da su obe i kulturne i komercijalne manifestacije - ispričao je Trebješanin. Sličnog mišljena je Miša Đurković, saradnik pri Institutu za evropske studije koji je nedavno pisao o fenomenu „Egzita" i Guče.

- Za jednu nevoljama pritisnutu zemlju, previše je mastila potrošeno na popularnu muziku i njena značenja. I sedam godina posle takozvanih demokratskih promena na neukusan način se imputira političko značenje manifestacijama koje bi morale da budu komercijalna hedonistička okupljanja na kojima racionalni potrošači uživaju u predstavama za koje su platili tržišnu cenu - piše Đurković.

Iako su ta dva festivala konceptualno suprostavljena, njihov značaj se susreće u prostoj činjenici - stranci koji nose najlepše priče o Srbiji.

Dva koncepta

- Meni smeta da se govori o Guči i „Egzitu" u kontekstu „dve Srbije", mislim da to nije dobro za našu zemlju i da oba festivala treba podržavati. „Egzit" ima oko 40 odsto posetilaca iz inostranstva i taj broj bi bio veći da mogu da se iskoriste kompletni kapaciteti Petrovaradinske tvrđave, ali to je već drugo pitanje za koje nam treba strateška podrška Vlade Srbije. Na osnovu istraživanja, 15 miliona evra se slije u ekonomiju Novog Sada od „Egzita" - kaže za „Blic" Bojan Bošković, generalni menadžer „Egzita".

- Dragačevski sabor trubača i „Egzit" su dve koncepcijski različite manifestacije - smatra predsednik organizacionog odbora Sabora Slobodan Jolović, i dodaje: - Osim toga Sabor je kao jedan zreo čovek koji ima 47 godina i tačno zna šta hoće, dok je „Egzit" dete od šest godina koje još uvek nije pošlo u školu. Nemam ništa protiv festivala u Novom Sadu, mislim da on treba da postoji, ali je srce Srbije u Guči. Evo, mi smo u pregovorima sa organizatorima „Egzita" da se na njihovoj manifestaciji promoviše Sabor trubača i obrnuto.

Činjenica je da poslednjih godina ima političara koji se priklanjaju jednom ili drugom festivalu - procenjujući „za koju su" stranku posetioci, pojavljuju se sportski obučeni, spremni da zasednu, pojedu i popiju i uberu koji jeftin politički poen. Pamti se izjava premijera Koštunice sa otvaranja prošlogodišnjeg Sabora: „Oni koji ne mogu da razumeju i da vole Guču, ne mogu ni da razumeju Srbiju."

- Gde god su velike manifestacije, reflektori i gužve, političari vole da se pojavljuju i koriste to za ličnu promociju - kaže Trebješanin i dodaje: „Mislim da je to ružno, ali je to ipak stvar ličnog ukusa."

Gosti političari

Na Tvrđavi proteklih godina pojavljivali su se političari demokratskog bloka.

- Ima dve vrste političara koji prate i podržavaju te manifestacije. Jedne interesuju samo glasovi, ali ima i onih kojima je stalo da se nešto promeni, oni su nešto progesivniji i čini mi se da su to oni sa kojima mi sarađujemo - priča Bošković.

Koliko važni kao kulturne manifestacije, i Guča i „Egzit" imaju i komercijalnu dimenziju, prihodi od oba festivala veliki su, ali je potreban i veliki novac za organizovanje.

- Čitao sam tekstove u kojima stoji da je „Egzit" zadojen na državnoj sisi što je apsurdno. To jednostavno ne stoji jer projekat prve tri godine niko nije podržavao. Danas je udeo države, planiran a ne isplaćen, oko 15 odsto od ukupnog budžeta festivala. To bi moglo i moralo da bude bolje, nama treba jedna ozbiljna infrastrukturna podrška od Vlade Srbije kakva je data Guči. Evo, pozvao bih ministra Ilića da dođe na „Egzit" i malo osveži puteve, napravi neku preko potrebnu trafo-stanicu - kaže Bošković.

Iako je ministar Velja Ilić stalan gost Guče, Jolović iz nekog razloga nije zadovoljan podrškom.

- Vlada mnogo više pomaže festival u Novom Sadu nego naš sabor. Recimo, do ovog trenutka mi nismo ove godine dobili ni dinara iz njihovog budžeta. Neka ministarstva ulagala su u infrastrukturu Guče, ali to ne pokriva troškove organizacije i održavanja. Ne poričem da je od 2004. godine bilo ulaganja od strane Vlade, ali ta sredstva moraju biti viša. Prošle godine mi smo za organizaciju dobili 12 miliona dinara. Naši troškovi prevazilaze 30 miliona dinara. Ipak, uspeli smo da za poslednje tri godine ostvarimo prinos od Sabora od 70 miliona dinara - kaže Jolović.

Različitih istorija, ideja, koncepata" „Egzit" i Guča možda i nesvesno rade na istom zadatku - promociji lepše Srbije. Dva različita obraza istog lica, „Egzit" i Guča su Srbija.

Mladi vole oba festivala

U Guči smo pronašli nekoliko mladih koji su ove godine posetili i „Egzit" i Guču.

- U Guči je odlično, ima puno mladog sveta, dosta stranaca. Mi bili ubeđeni da je Guča vašar pa smo preferirali „Egzit". Međutim, Sabor trubača će biti u našem kalendaru provoda - pričaju Branko i Ivana iz Beograda.

- „Egzit" je u duhu Evrope, a u Guči je Srbija - pričaju Milan i Sanja iz Novog Sada.

Boban Marković: Nema razlike

Boban Marković je jedan od retkih muzičara koji je nastupao i u Guči i na „Egzitu".

- Meni je bilo lepo i na jednom i na drugom mestu, ali moram da priznam da više volim Guču jer sam za nju emotivno vezan. Tu sam napravio karijeru. Mislim da ista publika, koja voli dobru muziku i provod odlazi i na „Egzit" i u Guču. Ranije je bilo razlike, ali više ne - kaže Boban Marković. S. S.

Istorijat

Prvi Sabor trubača dogodio se 14. oktobra 1961. Od tada Guču je posetilo devet miliona ljudi. Istorija „Egzita" drugačija je. Pre sedam godina grupa dvadesetogodišnjaka napravila je „Exit noise sumer fest" koji je završen velikom žurkom tri dana pre izbora na kojima je Milošević izgubio vlast. Žurka se zvala „Izborno mesto broj 1".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.