Srbi rekorderi po gledanju televizije

Izvor: S media, 29.Maj.2010, 01:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi rekorderi po gledanju televizije

U 2009. stanovnici Srbije su uspeli da prvi put u istoriji preteknu i Amerikance, kada se posmatra odrasla populacija, odnosno stariji od 18 godina. Prošle godine građani Srbije gledali su u proseku 300 minuta dnevno program na televiziji. Po tome smo „najbolji” u Evropi i u samom svetskom vrhu, a jedino nam za vrat dišu komšije – Hrvati, Mađari, Makedonci.

Građani Srbije su rekorderi, prevashodno zbog toga jer u našoj zemlji preovlađuje starija populacija sa slabim primanjima, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koja svoje slobodno vreme uglavnom provodi ispred televizora - kaže Dragan Broćić, direktor AGB „Nielsen Media Research“ za Srbiju.

Broćić kaže da broj minuta provedenih isped malih ekrana u Srbiji raste iz godine u godinu.

- I dalje je najgledaniji zabavni program. Jedina informativna emisija među 15 najgledanijih emisija u prva četiri meseca 2010.je Dnevnik 2 RTS - kaže on.

Prema rečima Broćića, najmanje vremena ispred TV ekrana provode Skandinavci i stanovnici Švajcarske.

Komentarišući ove podatke, psiholog Biljana Lajović kaže za „24 sata“ da je pet sati provedenih ispred TV ekrana krajnje zabrinjavajući podatak.

- Ovo je dokaz da građani Srbije svoje vreme ne provode kreativno. Govore i o tome da ne postoji ništa što im se nudi u realnom životu, pa su primorani da beže u neku imitaciju života. Mogli bi da, umesto vremena provedenog ispred televizora, odu u šetnju ili da pročitaju neku knjigu - kaže Lajović.

Rialiti šou-program „Farma” zauzima centralno mesto u programskoj šemi TV Pink, pa je podigao gledanost i emisija koje se emituju pre, posle i između uključenja na „Farmu”.

- Velika gledanost „Farme“ i sličnih emisija je tragična. Ta voajerska psihologija je pogubna - kaže Lajović. Izvor: 24sata.rs

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.