Srbi nemaju pojma ko je veliki slikar Branislav Nušić

Izvor: Njuz.net, 26.Avg.2014, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi nemaju pojma ko je veliki slikar Branislav Nušić

Napomena: Ova vest je šaljive prirodeGrađani ne znaju za velikog majstora kičice Branislava Nušića

SMEDEREVO, 26. avgust 2014, (Njuz) – Većina građana Smedereva koji su učestvovali u anketi lokalne televizije, nisu znali ko je jedan od naših najvećih slikara Branislav Nušić.
Skoro svi ispitanici su delovali kao da su nekad već čuli za autora čuvene slike „Seoba Srba“, ali i pored toga nisu umeli da u nekoliko rečenica iznesu najosnovnije podatke o njemu.
Većina anketiranih navela >> Pročitaj celu vest na sajtu Njuz.net << je potpuno pogrešne podatke o Branislavu Nušiću, pokazujući elementarno neznanje o umetniku koji je iza sebe ostavio dela poput “Devojke u plavom”, “Vriska” ili skulpture “Bacač diska”.
Kulturolog i analitičar lokalnih anketa Zoran Stanojković kaže da ovakva situacija uopšte nije iznenađujuća.
- Ako imate u vidu da je veliki broj građana funkcionalno ili totalno nepismen, onda uopšte nije čudno što građanima manjka opšte kulture. Kako očekujete da običan prolaznik zna da je knjiga “Kad su cvetale tikve” najpoznatije delo Ive Andrića kada ne poznaju ni opus sadašnjih autora? Sada da izađete na ulicu i pitate ko je napisao “Zonu Zamfirovu”, kladim se da većina ispitanika ne bi znala da je to životno delo Zdravka Šotre – kaže Stanojković za Njuz.
Prema njegovim rečima, porazni trend će se sigurno nastaviti u narednim godinama te se može očekivati da za desetak godina građani neće umeti ni da “beknu” o liku i delu najvećih živih autorki kao što su Marijana Mateus, Sanja Marinković, Jelena Bačić Alimpić i Boki 13.
Nenad Milosavljević
Viktor Marković

Nastavak na Njuz.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.