Srbi i Deda Mraz daleki rođaci?

Izvor: Radio 021, 22.Maj.2015, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi i Deda Mraz daleki rođaci?

Prema DNK analizama, Srbi su dalji rođaci sa Mađarima, Bavarcima, ali i sa ljudima iz Laponije.

Većina današnjih evropskih muškaraca vodi poreklo od malobrojnih ljudi iz bronzanog doba, pokazuju rezultati istraživanja DNK. Istraživači su analizirali podatke 334 muškarca iz 17 različitih zemlja Evrope i sa Bliskog istoka fokusirajući se na DNK sekvence Y hromozoma koji se prenose isključivo po muškoj liniji. Na taj način moguće je pratiti tok nasleđivanja stotinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << hiljada godina unazad.

Tako se došlo do zaključka da dva od tri muškarca u Evropi potiču od tri porodice nastale pre otprilike 5.000 godina koje su se brzo proširile Starim kontinentom. Stručnjaci kažu da je do eksplozije muške populacije došlo u periodu socijalnih, ekonomskih i tehnoloških dostignuća.

"Umesto da se javljaju tokom paleolita kao lovci sakupljači, čini se da se većina modernih nacija naselila po Evropi nakon širenja poljoprivrede tokom neolita", rekao je vođa studije Mark Jobling, genetičar sa Univerziteta Lečester u Engleskoj. On je dodao da su dominantni muškarci povezani sa ovim kulturama verovatno krivci za obrasce Y hromozoma koje vidimo danas.

Jedna od DNK mutacija povezana sa muškarcima današnje Evrope datira između 3700. i 6500. godine i ona se širila prema prostorima današnje Španije, Francuske, Italije, Engleske i Irske. Druga koja vodi poreklo iz istog perioda danas je istaknuta u Holandiji, Mađarskoj, Srbiji, Bavarskoj i Laponiji, popularnoj domovini Deda Mraza. Treća mutacija koja se desila u čoveku koji je živeo između 4570. i 7340. godine preovladava u Norveškoj.

Zajedno, naučnici su procenili, ove tri loze čine 63 odsto evropske muške populacije.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.