Izvor: Blic, 25.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremamo novu količinu buke

Spremamo novu količinu buke

Dušan Kojić Koja, frontmen kultnog sastava 'Disciplina kičme', radi na novom studijskom albumu za koji kaže da će biti jedna potpuno nova količina buke. Dok se ne pojave nove pesme, svi fanovi mogu da uživaju u novom DVD-ju na kome je zabeležen njihov prošlogodišnji nastup na festivalu 'Egzit'.

- Taj koncert je snimljen sa više kamera, takođe je i tonski sve snimljeno na više kanala. Nastup je bio furiozan, prijem kod publike >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << fantastičan, te zaista nisam mogao odoleti ideji objavljivanja DVD-ja. Sve se skockalo kako treba, radio sam kući na kompjuteru audio miks, kao i dodatnu video montažu. Moram priznati da se dobro osećam na velikim festivalskim binama, obično je to napolju, što znači da ima vazduha na bini, a ako još postoji reakcija publike, poput ove koja se desila na prošlogodišnjem 'Egzitu', definitivno sam zadovoljan. Naravno, volim i male klupske koncerte. Kada će izaći novi studijski album 'Discipline kičme'?

- Trenutno, stvaramo ritmove i sklapamo novi album. Ne znam kada će izaći, možda pre leta, možda kasnije. Trudimo se da napravimo jednostavno komplikovan album, očekujte novu količinu buke.

Bend trenutno ima tri člana i to pod zajedničkim nadimkom 'Crne oči Novog Beograda'?

- Mislim da tročlana postava ostaje da bitiše, Buca, Manja i ja. 'Disciplina kičme' je inače originalno novobeogradska grupa. Naime, Kele, prvi bubnjar, i ja smo oformili grupu kao mladi stanovnici Novog Beograda i sad se, posle mnogo krugova, situacija opet vratila na crnooke ljude sa Novog Beograda. Kroz bend je prošlo dosta ljudi. Da li je problem da tako često publiku navikavate za novu postavu?

- Pa zlonamernike sigurno veseli ideja prigovaranja bendu, znam neke koji su bili jako protiv engleske postave, kao i ove koji su bili za. Kao: 'E, to je bilo najbolje...', na šta ja samo mogu reći: 'Momci, sve je najbolje!'. Ne sumnjam da će tako biti i ubuduće, međutim to mene ne zanima, publika reaguje kako treba, što je jedino merilo. Ono što je najbitnije i najzanimljivije jeste da je ovo muzika bas gitare i bubnjeva, kao i da se takvim nekonvencionalnim zvukom uspešno ušlo u popularnu muziku. Neke vaše kolege iz osamdesetih digle su ruke od rokenrola i sada se bave politikom, biznisom...?

- Stvari se same dešavaju, ne moram da ih komentarišem, čini mi se... Da li se i vama čini da današnjim bendovima nedostaje kreativnosti i da li i vi imate takav problem?

- Neko ko postoji i kreira 25 godina verovatno bi mogao da ima takav problem. No, kako je to moguće sa novim i mladim grupama? Petnaest godina bezakonja, ratnog i medijskog ludila, jeftinih vulgarnih senzacija, političkih nemira i ubistava deluje na sve, pa tako i na moderni rok izraz... U međuvremenu, posle više od 40 godina, rokenrol je, logično, prestao u svetu biti značajna stvar.

Neven Džodan

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.