Spavaonice i ružni blokovi koje smo zavoleli: NOVI BEOGRADE, SREĆAN 68. ROĐENDAN!

Izvor: Prva.rs, 11.Apr.2016, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Spavaonice" i "ružni blokovi" koje smo zavoleli: NOVI BEOGRADE, SREĆAN 68. ROĐENDAN!

Od „spavaonica" do modernog poslovnog centra Novi Beograd je prešao dug put. Pravljen po metodi „obezbedimo što većem broju ljudi krov nad glavom" vremenom je postao mnogo više!
Novi Beograd se nalazi na levoj obali Save. Administrativno, njegov severoistočni deo počinje na desnoj strani Dunava, malo pre ušća Save u Dunav. Nalazi se severozapadno od „starog" Beograda, sa kojim je spojen putem nekoliko mostova. Zvanično, on je dom za preko 217.000 stanovnika koji su, ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << ili kasnije, na ovaj prostor došli.
Novi Beograd je počeo da se gradi još u međuratnom periodu, tridesetih godina, ali je ekspanziju urbanog dela grada, zaustavio rat. Stambeni objekti koji su među prvima izgrađeni na Starom sajmištu, za vreme rata su dobili mnogo zlokobniju funkciju - pretvoreni su u logore.
Niče novi grad
Tri godine nakon završetka Drugog svetskog rata, 11. aprila 1948. omladinske radne brigade započele su izgradnju Novog Beograda. Bilo je to rešenje za veliki priliv novih stanovnika Beograda kojima je bio potreban krov nad glavom.
Samo tokom prve tri godine igradnje, više od 100.000 radnika i inženjera iz cele Jugoslavije je radilo na izgradnji. Radničke brigade sačinjene od stanovnika dovedenih iz seoskih područja su obezbeđivale većinu radne snage. Čak su i srednjoškolci i studenti učestvovali u izgradnji.
Radnici nisu imali potrebnu mehanizaciju, pa je mešanje betona i nošenje peska rađeno ručno, dok su konjske zaprege korišćene samo za dizanje izuzetno teškog tereta.
Prve zgrade za stanovanje su bili paviljoni blizu Tošinog bunara. Kompleks Studentskog grada je izgrađen u isto vreme da bi se zadovoljile stambene potrebe studenata rastućeg Univerziteta u Beogradu koji su dolazili iz svih delova Srbije.
Genreacije su se smenjivalje u ovoj „betonskoj džungli", ali je ona vremenom zadobila mnogo humanih karakteristika, pa su i Novobeograđani razvili osećaj pripadnosti ovoj opštini.
Nadimci „Novak" ili „Novać" svedoče o tome. Novi Beograd je rođen!

Izvor: Dnevno

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.