Šou iz radionice džez majstora

Izvor: Blic, 05.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šou iz radionice džez majstora

Jedna od najpopularnijih svetskih fjužn grupa „Return to Forever" (Čik Korija, Al Di Meola, Stenli Klark i Leni Vajt) održaće sutra (21 čas) koncert u „Sava centru", na Festivalu „Summertime". Iako su svi članovi grupe u poslednjih nekoliko godina kod nas svirali pojedinačno, ovo će biti jedinstvena prilika da na okupu vidimo majstore koji su poslednji put zajedno svirali pre 25 godina.

Iako je „Return to Forever" sve svoje albume snimio između 1972. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i 1977. godine, oni su i danas jedan od najaktivnijih svetskih džez-rok sastava. Njihova muzika inspirisana čudesnim albumima Majlsa Dejvisa „In a Silent Way" i „Bitches Brew" uspela je da privuče masovnu publiku, koja je dotad bila rezervisana za rok megabendove. U Beogradu će u nedelju svirati postava u kojoj su osim osnivača benda pijaniste Čika Korije još gitarista Al Di Meola, basista Stenli Klark i bubnjar Leni Vajt. Predvođeni jednim od najvećih živih džez pijanista Čikom Korijom, grupa je nastala 1971, a vest o njihovom ponovnom okupljanju obradovala je i fanove koji se sećaju njihovih prvobitnih nastupa, ali i novu generaciju ljubitelja džeza.

Remek delo

To se posebno odnosi na njihovo remek-delo, debitantsku ploču „Light as a Feather", na kojoj se nalazi prvobitna verzija najpoznatije Korijine kompozicije „Spain", kao i „500 miles High" i „Captain Marvel". Tu ploču mnogi ljubitelji džeza i danas ističu kao jedno od najuzbudljivijih izdanja te epohe, čija inovativnost se vrlo dobro prepoznaje i danas, nakon više od dvadeset godina.

U jednom skorašnjem intervjuu Klark je rekao da samim članovima benda originalni snimci danas zvuče neobično, kao da ih nisu pravili isti ljudi, i da je uzbuđenje zbog ponovnog okupljanja nakon tolikih promena još veće.

„Nemam pojma kako sam uspevao da tako sviram još tada, čak i kada danas preslušavam te ploče", kaže Klark. „Tada smo svi svirali drugačije, a čak bismo i u toku iste turneje menjali način izvođenja svake večeri."

Istu vrstu muzičke radoznalosti trebalo bi očekivati i na koncertu u nedelju u „Sava centru". Karte za koncert mogu se kupiti po ceni od 2.300, 2.500, 2.800, 3.000 i 6.000 dinara.

Večeras nastupa Markus Miler

U okviru Festivala „Summertime" večeras će nastupiti američki basista Markus Miler, za čiji bend džez znalac Vojislav Pantić kaže da je „definitivno najbolji fjužn sastav na današnjem muzičkom nebu". Muzikom je počeo da se bavi još kao tinejdžer, svirajući u brojnim njujorškim džez klubovima, a vrlo brzo je privukao pažnju ljudi iz muzičkog biznisa koji su mu omogućili nastupe sa zvezdama kao što su Areta Frenklin, Roberta Flek i Dejvid Senborn. Iako mu je električni bas primarni instrument, Miler je poznat i kao vrstan multiinstrumentalista i producent, autor koji uspešno spaja džez, r’n’b i rok, a uspešno se bavi i filmskom muzikom. Za album „M2" (M na kvadrat) 2001. godine dobio je „Gremija" za najbolji savremeni džez album, a koncert u „Sava centru" biće njegovo prvo gostovanje u Srbiji. Opisujući svoje odrastanje u Njujorku, Miler je u jednom intervjuu rekao da je još kao petnaestogodišnjak čeznuo za postizanjem sopstvenog zvuka, onoga što je i sam nepogrešivo prepoznavao kada prolazi svojom ulicom i u nekom klubu iz prve prepozna trubu Toma Brauna. „Razgovarao sam jednom kao klinac sa Lenijem Vajtom i pitao sam ga kako da postignem svoj zvuk, a Leni mi je rekao da prestanem o tome da brinem, nego da samo sviram i sviram u svakoj prilici koju dobijem, i da ću jednog dana čuti svoj zvuk, prosto će biti tu. Upravo se to i desilo u jednom studiju u Njujorku nekoliko godina kasnije", kaže Markus Miler.

„Blic" vas vodi na koncert

Za koncert benda „Return to Forever" „Blic" je pripremio karte za svoje verne čitaoce, pa će prvih pet čitalaca koji sutra (nedelja, 6. jul) pozovu broj telefona 011/3334-621 od 13 do 13.05 dobiti po dve karte za koncert u „Sava centru".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.