Snimljen film bez Nikole Koja

Izvor: Njuz.net, 16.Dec.2010, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snimljen film bez Nikole Koja

Napomena: Ova vest je šaljive prirodeFilm bez Nikole Koja - novo poglavlje u srpskoj kinematografiji ili kreativno samoubistvo? FOTO: smedia.rs

BEOGRAD, 16. decembar 2010, (Njuz) - Nakon ”Srpskog filma” koji je ove godine šokirao domaće korisnike Rapidšera i torent klijenata, iz dobro obaveštenih izvora saznajemo da je snimljeno još jedno revolucionarno delo >> Pročitaj celu vest na sajtu Njuz.net << domaće kinematografije.
Reditelj Srđan Božidarević, poznat po onom filmu sa onim glumcem koji se pojavljuje u onoj reklami za 'Ofsajd' uloške, snimio je film u kojem se ni u jednoj sceni ne pojavljuje naš proslavljeni glumac Nikola Kojo. Budući da je to prvi film te vrste kod nas, gospodin Božidarević kaže kako ne bi mogao da ga svrsta ni u jedan poznat žanr.
- Znali smo da neće biti nimalo jednostavno snimiti film u kome Nikola Kojo ne igra apsolutno nikakvu ulogu, kaže u intervjuu za Njuz Božidarević, kome je ovo drugi debitantski film. – Gospodin Kojo je temelj naše kinematografije, i snimiti film u kome se on ne pojavljuje makar na sekund je predstavljalo pravi izazov za celu ekipu, od scenografa preko kostimografa pa sve do onog lika što drži mikrofon. Nisam siguran kako će publika reagovati kada vidi da ni glavni glumac, a ni bilo ko od sporednih glumaca jednostavno nije Nikola Kojo.
Nikola Kojo je od svog rođenja nezamenljiva figura u jugoslovenskoj a potom i srpskoj kinematografiji, poznat najpre po širokom rasponu likova koje je igrao, od namrgođenog trapavka, preko opuštenog drkoša pa sve do ćudljivog debeljka koji izvaljuje najbolje fore u filmu. Pored svih filmova snimljenih u poslednjih pedeset godina na ovim prostorima, Nikola Kojo se pojavljuje i u većini domaćih reklama, a pozajmljivao je glas nekim od naših najpoznatijih pevača.
Reditelj Božidarević smatra kako to nije ništa čudno za malo tržište kakvo je srpsko, gde se po zakonu verovatnoće u svih pet filmova koji se snime svake godine mora pojaviti svih naših dvadesetšest glumaca i glumica.
– Svetski trendovi, međutim zahtevaju da se malo eksperimentiše i da se granice pomeraju kad god je to moguće. Ne treba, naravno, preterivati, i zbog toga smo u filmu koristili replike koje su svima već poznate iz nekih ranijih filmova i serije 'Bolji život'. Takođe, sve scene su, kao i obično urađene iz prvog pokušaja zato što nemamo mnogo trake, a i zvuk je očajan, tako da sa te strane gledaoci ne bi trebalo da budu previše šokirani, kaže Božidarević za Njuz.
Filmski kritičar Dimitrije Vojnov smatra da srpska javnost nije spremna na ovakve eksperimente i da Božidarevićev film neće imati uspešan bioskopski život ukoliko uopšte nađe distributera.
- Naravno, to ne znači da film ne poseduje svoje kvalitete - ističe Vojnov. - Odsustvo Koja se skoro i ne primećuje u erotskim scenama. Ali, mislim da to nije dovoljno za komercijalni uspeh već pre vidim formiranje nekog malog kruga ljudi koji će citirati svaku rečenicu koju Kojo nije izgovorio.
Film u kojem ne igra Nikola Kojo još uvek nema zakazanu premijeru.
Viktor Marković

Nastavak na Njuz.net...






Povezane vesti

Srdjanu Karanovicu nagrada za filmsko stvaralastvo godine

Izvor: Beta, 16.Dec.2010

BEOGRAD, 16. decembra 2010. (Beta) - Nagrada za filmsko stvaralaštvo u 2010. godini, koju dodeljuje Udruženje filmskih umetnika Srbije, uručena je u četvrtak u Beogradu reditelju Srdjanu Karanoviću za režiju filma "Besa"...Na svečanosti u Domu sindikata su uručene i nagrade za celokupno stvaralaštvo...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.