Snimanje iz snova u srcu Njujorka

Izvor: Blic, 27.Avg.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Snimanje iz snova u srcu Njujorka

Mlada glumica Borka Tomović igra Jelenu, jednu od tri glavne junakinje filma „Jelena, Katarina, Marija" koji režira Nikita Milivojević, koji je zajedno sa Dušanom Mikljom autor scenarija. Film je sniman na ekskluzivnim lokacijana u Njujorku ovog leta, a pored Borke, u filmu igraju Jelena Stupljanin i Milica Zarić. Borka za „Blic" priča da je Njujork grad iz snova i otkriva detalje sa snimanja.

- Uživala sam u snimanju, ovo je bilo veliko iskustvo za mene, a budući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da je ovo moj prvi film koji sam pri tom snimala baš u Njujorku, to je kao da su mi se svi snovi ostvarili. Njujork je grad koji je neverovatno inspirativan, gde god se okreneš možeš da pronađeš idealnu lokaciju za snimanje. Filmska ekipa je bila internacionalna, bilo je tu Amerikanaca, Brazilaca... i sve je odlično funkcionisalo. Stranci su se čak trudili da nauče bar nekoliko rečenica na srpskom jeziku - priča za „Blic" Borka Tomović i dodaje:

- Ja glumim Jelenu, devojku koja želi da svog momka dovede u Ameriku, međutim tu nailazi na mnogo problema. Film je priča o generacijama koje su u različitim intervalima odlazile iz Srbije i o tome kako su se snašli u stranoj zemlji.

Mlada glumica navodi da tri glavne junakinje imaju različite životne priče, neke će imati srećan kraj, a neke ne.

- Snimanje u Americi smo zavšili početkom avgusta, a preostaje nam još nedelju dana snimanja u Srbiji, i taj deo filma ćemo raditi u oktobru. Zatim sledi montaža, a premijera će najverovatnije biti na proleće sledeće godine - kaže za „Blic" Igor Miklja, jedan od producenata filma i nastavlja:

- Iako smo i sami na početku bili skeptični, uspeli smo da skoro ceo film snimimo u Njujorku. Mada su nam svi govorili: „Vi niste normalni ako planirate da snimate u Americi", ispostavilo se da nam je ekonomski isplativije bilo da radimo tamo nego u Srbiji. Takođe, zbog toga će film biti autentičniji jer se radnja dešava baš u Njujorku.

Ostvarenje „Jelena, Katarina, Marija" snimano je na veoma zanimljivim lokacijama u Njujorku - na Petoj aveniji, u Brajant parku, na Aerodromu JFK, na krovu „Rokfeler centra", u crkvi Svetog Patrika u kojoj je snimljeno i nekoliko scena iz kultnog ostvarenja „Kum", a ekipa filma je snimala i u butiku venčanica koji je korišćen u seriji „Seks i grad"...

Zanimljivo je da nismo imali nikakvih problema sa dobijanjem dozvola za snimanje, to se tamo rešava za jedan dan, što je bilo veliko iznenađenje za nas. Mislim da će ovo ostvarenje biti posebno i zato što je ovo debitantski film Nikite Milivojevića - zaključio je Miklja.

Scenario pre knjige

Dušan Miklja je na osnovu svog scenarija za film napisao knjigu „Njujork, Beograd" koju je objavila izdavačka kuća „Laguna".

- Prvo sam napisao scenario, a zatim na osnovu njega i roman. Ispostavilo se da je to bila odlična ideja, za manje od dva meseca prodat je početni tiraž od 2.000 primeraka. To pokazuje da se knjiga svidela mladim ljudima jer pomalo propagira anti-Kusturičin duh - naši emigranti se predstavljaju stereotipno, ili su se obogatili preko noći, ili žive na margini društva, ne trezne se i razbijaju čaše o glavu, a to ne odgovara istini. Tipični predstavnik mlade emigracije vispren je - kaže Dušan Miklja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.