Smena na čelu IBM-a

Izvor: Dzungla.org, 27.Okt.2011, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smena na čelu IBM-a

IBM je tokom jučerašnjeg dana saopštio da će 1. januara 2012. godine doći do smene na čelu kompanije – Samjuela Palmizana će na mestu izvršnog direktora zameniti Virdžinija Rometi.

U saopštenju se navodi i da će Palmizano zadržati mesto predsednika IBM-a.
Ova odluka je bila očekivana, jer se u IBM-u već neko vreme govorilo da Palmizano treba da razdvoji svoje funkcije predsednika i izvršnog direktora kompanije.
Zanimljivo je da će, nakon što Rometijeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << preuzme čelo IBM-a, dvema velikim kompanijama rukovoditi žene. Naime, kompanijom Xerox trenutno rukovodi Ursula Berns.
IBM ima iskustva sa bezbolnim smenama na čelu kompanije. Palmizano je na sličan način 2002. godine zamenio Luja Gerstnera na čelu kompanije. Osim toga, Rometijevoj poslovanje kompanije nije nepoznato, budući da trenutno rukovodi IBM-ovim ogrankom za globalne usluge.
Za vreme dok je IBM-om rukovodio Palmizano, kompanija je napustila proizvodnju personalnih računara i štampača i usredsredila se na softver, usluge i analitiku. Ispostavilo se da je ta odluka bila više nego ispravna, budući da je kompanija veoma uspešno poslovala. Nedavno je saopšteno da deonice IBM-a vrede više od 100 milijardi USD, kao i da kompanija ima oko 11 milijardi USD u gotovini.
Analitičari smatraju da će Rometijeva nastojati da održi IBM-ov brod na povoljnom kursu. Po njihovom mišljenju, kompanija će nastaviti da nudi softver i usluge i ulaže značajna sredstva i razvoj i istraživanja. IBM-ovi rezultati u poslednjem tromesečju pokazuju da su svi poslovni pokazatelji u usponu.
( Izvor: Mikro )

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.