Izvor: Blic, 10.Okt.2016, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenka uzgaja LJUDSKU KOŽU, pa od nje pravi TORBE I KAPUTE (FOTO)

Britanska modna dizajnerka slovenskog porekla Tina Gorjanc prijavila je patent koji joj omogućava da uzgaja kožu pokojnog kolege u laboratoriji, a zatim od nje šije odela.

Clothes made from @WorldMcQueen’s skin? See designer Tina Gorjanc lay her hands on this! > https://t.co/SpzBOtwsbm pic.twitter.com/6oVucjlyCM

Poslednja osoba koji je upotrebila ljudsku kožu na tako spektakularan način bio je Žan-Batist Grenuij, ubica iz romana “Parfem” koji je tragao za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << savršenim mirisom, a sada je londonska kreatorka za potrebe izrade diplomske kolekcije na Centralnom koledžu Sent Martins u Londonu prijavila nesvakidašnji patent, koji će joj omogućiti da u laboratoriji uzgaja kožu modnog dizajnera Aleksandra Mekvina, preminulog 2010, kako bi od nje proizvodila odeću i tašne.

Slovenska oblikovalka Tina Gorjanc bo izdelala modno linijo izdelkov iz kože Alexandra McQ https://t.co/ifGUj2wp3R pic.twitter.com/m6EWCjp69s

Kako bi modeli stvarno izgledali pokazala je na svinjskoj koži: bajkerska jakna je ukrašena tetovažama kakve je imao i Mekvin, a ranac je ukrašen pegicama.

#OMG

‘Pure Human’, Tina Gorjanc. Cuero cultivado desde células de piel humana, más en: https://t.co/6kwHsYvlmy pic.twitter.com/lOPlFgB347

Već sada je jasno kako će to tehnički biti izvedeno: Mekvinova kolekcija pod nazivom “Džek Trbosek progoni žrtve” iz 1992. ukrašena je pramenovima njegove kose, a on je pristao da ustupi Gorjancovoj jednu dlaku. Kada se iz nje izvuče DNK, uzgajanje kože u laboratoriji može da počne. Dizajnerka je već napravila nekoliko pokušaja s manjim delićima kože, ali zapravo nema nameru da stvarno realizuje plan.

Alexander McQueen's DNA turned into human leather goods by Tina Gorjanc | https://t.co/BxLUhCRtST pic.twitter.com/nUbZSSMJEj

Njene kreacije se nikada neće naći u buticima, jer patent i diplomska kolekcija pre svega imaju za cilj da osude zakon koji omogućava korišćenje ljudskog genetskog materijala u komercijalne svrhe.

- Ako ne postoje zakonske prepreke da studentkinja poput mene patentira materijal dobijen od Mekvinovih bioloških informacija, možemo samo da zamislimo šta sve bogati koncerni mogu da urade u budućnosti - kaže Tina Gorjanc.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.