Slonče na ultra zvuku

Izvor: Blic, 16.Nov.2010, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slonče na ultra zvuku

Zoološki vrt Vipsnejd iz Danstejba u Bedfordširu, Velika Britanija, danas će na britanskoj televiziji ITV 1 prikazati dirljive i zapanjujuće snimke nastale tokom razvoja u majčinoj utrobi i rođenja jedne od svojih beba, slonića Džordža koji je, iako deluje tako sitno i nežno, već na rođenju bio teži od prosečnog čoveka - 124 kg.

Osoblje zoološkog vrta je uz pomoć trodimenzionalnog ultrazvučnog skenera i malih kamera snimalo proces Džordžovog razvoja od začeća >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do rođenja, a rezultat su, između ostalog, i trodimenzionalne fotografije slončeta u majčinoj utrobi, snimljenje negde u 3. mesecu trudnoće, odnosno 19 meseci pre njegovog rođenja, na kojima se jasno vidi da je "beba” lepo razvijena, uključujući i malu surlu.

Tokom čitave trudnoće Džordžove majke Karišme, koja kod slonova traje 22 meseca, kontrola ultrazvukom je rađena redovno, slično kao kod ljudi, radi provere zdravlja majke i bebe.

"Trudnoću svih svojih slonova redovno pratimo na ultrazvuku”, kaže portparol zoološkog vrta Rebeka Smit, "ali ovo je jedna od najjasnijih fotografija koje sam ikada videla. Nesumnjivo se vidi da je u pitanju slon, uključujući i surlu”.

Godinu i po dana kasnije, snimljeno je i Džordžovo rođenje, radostan događaj nakon mukotrpnog slonovskog porođaja, koji je trajao čitava dva dana. Danas, sa šest meseci, Džordž je napredna beba od skor 400 kilograma i najviše uživa u igri sa nešto starijom sestrom Donom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.