Sjajno sam se  proveo u Beogradu

Izvor: Blic, 10.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjajno sam se proveo u Beogradu

Ijan Braun, nekadašnji frontmen legendarnog mančesterskog sastava „The Stone Roses", oduševio je publiku na Kalemegdanu beskompromisnom svirkom u subotu uveče na „Jelen pivo lajv festivalu". Ijan za „Blic" otkriva da se sjajno proveo u Beogradu i da je uživao u svirci grupe „Happy Mondays".



Ijan je u Beogradu boravio dva dana. Po dolasku u srpsku prestonicu, u petak, poznati muzičar se odmah uputio na Kalemegdan gde je iz bekstejdža gledao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << program prvog dana „Jelen pivo lajv festivala", a sutradan je na istom mestu i sam održao odličan koncert.

- Sjajno sam se proveo na festivalu. Prve večeri nisam stigao na koncert Gerija Mura, ali sam posle ponoći gledao „Happy Mondays" koji su bili odlični. Posle festivala sam otišao da se opustim u saunu gde sam proveo nekoliko sati, zatim sam malo plivao, ma, sve je bilo super - rekao nam je poznati muzičar, zadovoljan što je u Srbiji ponovo imao uspešan nastup, kao i pre nekoliko godina na novosadskom „Egzitu".

- Ponovo sam se vratio u Srbiju i to je super stvar. Sada nastupam sa velikim bendom, imam trubače i sve to odlično funkcioniše. Dali smo sve od sebe na sceni da napravimo dobar koncert - objasnio je Ijan koji trenutno promoviše svoj novi album „The World Is Yours" sa kojeg je već aktuelan prvi singl „Illegal Attack".

- Snimio sam nove pesme posle nekoliko godina i to je moj peti po redu solo album. U osnovi, taj prvi singl govori o propagandi koja se vrši u Engleskoj, gde ja živim, kada su u pitanju ratovi u Iraku i Avganistanu. Pesma je o slobodi, protiv rata je - rekao je Braun i dodao da je ovoga puta sarađivao sa brojnim muzičarima koji su dali svoj doprinos da album zvuči odlično.

- Sarađivao sam sa pevačicom Šinejd O’ Konor, sa Stivom Džonsom iz „Sex Pistolsa", zatim sa Polom Rajderom, basistom iz „Happy Mondays", takođe pomogao je i Andi Rurk iz grupe „The Smiths", tu je i jedan orkestar. Ima raznih instrumenata koji su korišćeni na albumu, a ja nisam svirao nijedan, samo sam pevao - skromno je objasnio.

Njegova turneja po Britaniji na kojoj promoviše novi album je rasprodata, a poznato je da već dugi niz godina Ijan ima svoje verne fanove koji ga prate na koncertima.

- Na turneji promovišem novi album, a ona je rasprodata pre nego što je izašao album. To u principu nisu veliki koncerti, radi se o dvadesetak manjih nastupa za nekoliko hiljada ljudi, ali imam zaista mnogo fanova u Engleskoj, Škotskoj... - rekao je Ijan zadovoljan što i u Srbiji ima vernu publiku.

- Imam novi album i u Beogradu sam predstavio dosta novih pesama, što do sada nisam radio. Uvrstio sam u repertoar onoliko koliko je moglo da stane u sat vremena, a naravno, ubacio sam i neku staru pesmu - zaključio je Ijan Braun i poručio da se nadaM da ćemo se uskoro ponovo videti.

Festival - dan prvi

Oko 8.000 posetilaca, među kojima i dosta stranaca, bilo je na prvoj večeri. Razigrani koncert grupe „Hepi mandejs" bio je vrhunac večeri, a ispod Beogradske tvrđave su nastupili i Geri Mur i hrvatski bend „Hladno pivo". Murov repertoar, sastavljen od bluz balada, bio je ispraćen bez mnogo gibanja u gledalištu, ali uz burne aplauze između pesama „Still Got The Blues" i „You Know I Love You". Potom je na binu izašlo hrvatsko „Hladnog pivo" i pankerskim ritmom iz temelja promenilo atmosferu. Još tokom prve pesme, publika je igrala i skakala, a pevač Mile Kekin joj je dobacio: „Šta je, smorio vas Geri Mur?". Pola sata posle ponoći, plato ispod Kalemegdana pretvorio se u veliku plesnu žurku kada su zasvirale zvezde večeri - grupa „Hepi mandejs". Sa Šonom Rajderom na čelu, isporučili su publici više od sat vremena svojih hitova. Koncert je počeo pesmom „Jelly Bean", a pravo ushićenje nastalo je kada su zasvirali „Step On", veliki hit ove grupe iz 1990. Plesna atmosfera se održala do kraja, uz hitove „Kinky Afro" i „Loose Fit", kao i pesmu koja ih je proslavila - „Hallelujah" (1989).

Festival - dan drugi

Prohladno, kišovito vreme, Đoković u polufinalu US Opena i utakmica reprezentacije Srbije glavni su razlozi što je izostala gužva druge večeri na kojoj je briljirao Ijan Braun. Nastup riječke grupe „Let 3" prodrmao je okupljene koji su cupkali na mokroj travi. Nakon njih, nastupio je beogradski bend „Plejboj", koji već dugo nije aktivan. Publika je pokazala da nije zaboravila njihove pesme. Koncert zvezde večeri Ijana Brauna malo je kasnio, ali se za to vreme okupio nešto veći broj ljudi koji su došli da vide legendu mančesterske scene. Euforija je nastala već pri izvođenju prve pesme „I Wanna Be Adored", čuvenom hitu iz perioda dok je bio u grupi „The Stone Roses". Nakon toga, izvodio je numere iz solo karijere „Set My Baby Free", „Dolphins Were Monkeys", a veći deo koncerta posvetio je svom novom albumu. Svirao je usnu harmoniku koju je zatim bacio u publiku, između pesama je govorio „hvala" i „zdravo", dok mu je publika uzvraćala aplauzom. Ljubitelji muzike sa nestrpljenjem su isčekivali i nastup „Partibrejkersa" ne bi li čuli i pesme sa novog albuma „Sloboda ili ništa", zatim Darka Rundeka, slovenačke grupe „Lajbah" i „Discipline kičme", koji su zatvorili festival.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.