Izvor: Blic, 20.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

'Šifra - smejanje'

'Šifra - smejanje'

Pentagon je nedavno počeo sa posebnim programom za porodice američkih vojnika, razmeštenih po ratištima diljem trećeg sveta. Taj program je program smejanja bez razloga. Naučnici su utvrdili da je smejanje najbolja terapija za podizanje imuniteta, za smanjivanje stresa i opšte poboljšanje psihofizičkog stanja, te polaznici, a radi se uglavnom o ženama i deci američkih vojnika, uče kako da se cepaju od smeha, kako da se kikoću i šta je to grohot. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Smeh, inače, utiče na bolji dotok kiseonika u organizam, a uz to predstavlja i jednu od idealnih unutrašnjih vežbi za stomačne mišiće. I zaista, kad bismo se setili da se više smejemo, ovaj svet bi izgledao drugačije, to je sasvim sigurno.

Ali paradoks ovog ozbiljnog, gorkog, namrštenog vremena, možda baš i leži u činjenici da je Pentagon, koji se prvi dosetio da oficijelno primeni ovu terapiju, predstavlja takođe centralu namrštenosti savremene civilizacije, mesto odakle kreću sve akcije koje milionima ljudi diljem zemaljske kugle ne daju povoda za ikakav smeh, nego im samo stvaraju tugu i nesreću, izazivaju krv znoj i suze, i za sobom ostavljaju emocionalnu, moralnu i materijalnu pustoš.

Ali, možda ovaj mali bizarni detalj najbolje oslikava paradoks savremene civilizacije, koja uništava sve što joj dođe pod ruku - od ozonskog omotača i brazilskih šuma do ljudskog zdravlja i osnovnih moralnih kodeksa (internet pedofilija, na primer) - a onda izmišlja lekove i zakone kako bi štetu popravila. Pentagonska ‘’šifra smejanje’’, u ovom ključu, može da izazove samo kiseli osmeh, nikako grohot.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.