Servantes: Bitka protiv vetrenjača

Izvor: Prva.rs, 29.Sep.2014, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Servantes: Bitka protiv vetrenjača

Rođen je u mestu Alkala de Enares, nedaleko od Madrida, kao četvrto od sedmoro dece lekara-hirurga Rodriga Servantesa i Leonor de Kortinas, o kojoj se ništa ne zna. Studirao je filozofiju i književnost u Italiji, prijavio se, zatim, u špansku mornaricu. Učestvovao je u čuvenoj bici kod Lepanta 1571. godine, u kojoj su brodovi Španije, Venecije i Svete stolice naneli težak poraz turskoj mornarici. Servantes je pokazao izuzetnu srčanost i bio teško ranjen u grudi i levu ruku, koja mu je >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << ostala neopokretna. Sećanje na ovaj slavni dan činilo je Servantesa ponosnim do kraja života.
Nekoliko godina kasnije, brod na kome je plovio nazad u otadžbinu zarobili su turski gusari pod komandom albanskog poturice Arnauta Mamija, pa je pet godina čamio u zarobljeništvu u Alžiru, nekoliko puta bezuspešno pokušavao da pobegne, sve dok porodica, uz pomoć kaluđera reda Svetog trojstva, nije sakupila veliki novac za otkup. Ta iskustva poslužila su mu u pisanju, pa je u prvi deo “Don Kihota” uneo “Novelu o zatočeniku”.
Servantesa smatraju jednom od najvećih figura španske književnosti. Prema delima, pripada kako renesansi, tako i baroku i Zlatnom veku španske književnosti i na neki način predstavlja sintezu ta dva pravca. U svetu je poznat kao autor prvog modernog romana i najprevođenije knjige posle „Biblije“, Veleumnog plemića, „Don Kihota od Manče“.
Neprocenjiv je uticaj koji je na evropsku književnost i umetnost imao ovaj roman o pustolovinama provincijskog plemića Don Kihota, koji poludi od silnog čitanja knjiga o vitezovima, sa sobom povede štitonošu, seljaka Sanča Pansu, pa krene da krstari drumovima Španije u borbi za pravdu i istinu.
Život Migela Servantesa je do 18. veka bio nepoznanica i postavljao je mnogobrojne nedoumice. Sistematsko istraživanje javnih i privatnih arhiva počelo je tek u 18. veku i nastavilo se do danas, čiji je rezultat obimna dokumentacija o tom velikom španskom piscu, pesniku i dramaturgu. Međutim, još postoje delovi Servantesovog života o kojima se malo ili gotovo ništa ne zna, kao npr. period između 1597. i 1604. koji obuhvata vreme od njegovog odlaska u zatvor u Sevilji do prelaska u Valjadolid, ili na primer o motivima mnogih presudnih odluka koje je doneo u životu: odlazak u Italiju, odabir vojničke službe, povratak u Španiju koji je bio osujećen gusarskim napadom, njegovo lutanje po Andaluziji između 1587. i 1597. kao sakupljač poreza, definitivan povratak u Madrid 1608. i povratak pisanju.
Bio je svedok vrhunca moći i početka opadanja velike španske imperije koja se u to doba prostirala na tri kontinenta.
 

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.