Šekspirov festival proslavio deseti rođendan!

Izvor: Piplmetar.rs, 16.Jul.2023, 02:31

Šekspirov festival proslavio deseti rođendan!

U prelepom ambijentu Vile Stanković u Čortanovcima završen je prvi deo Šekspir festivala, drugi deo biće zatvoren 12. oktobra gostovanjem pozorišta Pitera Bruka „Teatre des Bouffes du Nord” i Šekspiring slavnih sonetima izglasa. >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs <<
Za deset godina koliko festival postoji, u Vili Stanković odigrani su 54 pozorišne predstave iz 22 zemlje. I sam festival postao je jedan od najprestižnijih ne samo u Srbiji, već i u celoj Evropi.
Ove godine program je otvorenim premijernim izvođenjem predstave „Bogojavljenska noć” koja je nastala u Saradnji Šekspir festivala, Pozorišta mladih i Akademije umetnosti u Novom Sadu. Mladi glumački ansambl rađen je sa scene aplauzom publike.

Deo iz predstave Bogojavljenska noć
Drugo veče bilo je zakazano za možda najpoznatiju Šekspirovu predstavu „Romeo i Julija” u izvođenju Jerevanskog državnog kamernog pozorišta.
Predstava „Makbet, noćna mora za dvoje“ Turčina Tijatra BeReZE preselila se u Novi Sad zbog lošeg vremena, ali je donela hrabru i izuzetno zabavnu adaptaciju Magbeta. Na kraju, očaravajući i, kako narod kaže, „šlag na tortu” ovog jubilarnog festivala bila je predstava „Perikle” u izvođenju Londonskog teatra flauta.

Publika je uživala u nastupima
Svakako treba pomenuti i pratiti program festivala, koji je ove godine uključivao i inventivne i hrabre interpretacije Šekspira. Nakon izvođenja predstava „Perikle“, u okviru glavnog programa, ansambl je kroz seriju senzornih igara na Kamernoj sceni SNP-a izveo ovu predstavu prilagođenu svetski poznatim metodom Hunter Heartbeat, za osobe sa autizmom.
Pozorište mladih izdalo je njujoršku predstavu „Posle Otela” autora Đije Forakisa, originalnu crnu komediju kroz koju nas vodi jedan od čuvenih Šekspirovih „Ludaca”.
I kako je rekao proslavljeni reditelj Nikita Milivojević, direktor i osnivač festivala, citirajući Oberona u „Snu letnje noći”: „Ispalo je bolje nego što sam očekivao”.

Direktor TO Inđija Milan Bogojević sa svojom lepšom polovinom

Detaljnije

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.