Seks štit od parazita?!

Izvor: Dzungla.org, 12.Jul.2011, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seks štit od parazita?!

Organizmu seksualna reprodukcija omogućava stvaranje novih kombinacija gena kako bi ostao korak ispred parazita, tvrde američki stručnjaci. Proučavajući seksualne navike crva, naučnici su zaključili da su vrste sa aseksualnom reprodukcijom bile izloženije bakterijskim infekcijama koje su ih uništavale.

Američki istraživači sa Univerziteta Indijane, koji su proučavali seksualni život crva, ustanovili su da seksualna reprodukcija čini organizme otpornijim na parazite, >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << prenosi Bi-Bi-Si (BBC).
U studiji, objavljenoj u časopisu Sajens,naučnici navode da su crvi sa aseksualnom reprodukcijom bili izloženi teškim bakterijskim infekcijama od kojih bi umirali.
Naučnici smatraju da su pronašli dosad najubedljiviji dokaz ključne teorije u evolutivnoj biologiji, da je seks evoluirao, jer dozvoljava organizmu da stvori nove kombinacije gena kako bi ostao korak ispred parazita.
Seks je dugo mučio evolutivne biologe. Naime, aseksualna reprodukcija, biološki proces po kojem organizam stvori genetički identičnu kopiju samog sebe bez kombinacije genetičkog materijala sa drugom jedinkom, ima daleko više smisla.
Jednostavnija je, jer ne zahteva pronalaženje i zavođenje partnera, nadmetanje sa suparnicima i ne izlaže organizam opasnosti od dobijanja seksualno prenosive bolesti.
Samim tim što je neki organizam živeo dovoljno dugo da može da se razmnoži, postoji velika verovatnoća da poseduje prvorazredne gene.
Zašto bi onda rizikovao da „razvodnji' te dobre gene sa potencijalno slabijim genetskim materijalom?
Pa, ipak, seks postoji. Većina životinja i biljaka razmnožava se na taj način.
Stručnjaci sada veruju da su paraziti razlog postojanja seksa. Uprkos nedostacima seksa, stvaraju se uslovi u kojima je poželjno „pomešati' genetski materijal, jer se time dobijaju potomci sa novim genetskim kombinacijama koje su potencijalno bolje od starih u suprotstavljanju parazitima.
(Izvor: RTS)

Nastavak na Dzungla.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkrivena poenta seksa

Izvor: Dzungla.org, 12.Jul.2011

Američki istraživači sa Univerziteta Indijane, koji su proučavali seksualni život crva, ustanovili su da seksualna reprodukcija čini organizme otpornijim na parazite, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).. . U studiji, objavljenoj u časopisu 'Science', naučnici navode da su crvi sa aseksualnom reprodukcijom...

Nastavak na Dzungla.org...

Muškarci češće oboljevaju od raka

Izvor: B92, 13.Jul.2011, 14:51

Muškarci češće oboljevaju od raka, tvrde američki stručnjaci u svojoj studiji objavljenoj u časopisu "Epidemija kancera, biomarkeri i prevencija"..."Muškarci su izloženi većem riziku da umru od većine tipova zloćudnih tumora od žena", izjavio je Majkl Kuk, vođa istraživačkog tima koji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.