Sedam razloga da obiđete Beč

Izvor: B92, 29.Avg.2016, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam razloga da obiđete Beč

Prestonicu Austrije uvek je lepo posetiti, a posebno početkom jeseni. Nova atrakcija je slika "Posmatrač" mladog umetnika Golifa na čak 30.000 kvadrata, pišu Večernje novosti.

Zahvaljujući raskošnim građevinama, Beč je lep čitave godine, ali je, ipak, u jesenjim toplim bojama najbolje šetati oko katedrale Stefansdom.

Mnogo iznenađenja ove jeseni čekaju posetioce carskog grada. Pored dobro znanih turističkih atrakcija treba prošetati i ulicama van centra, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer se može doživeti nešto potpuno nesvakidašnje.

Koplje sudbine u Hofburgu

Sedam vekova je Habzburška monarhija vladala najvećim delom Evrope. Zbog toga, ne treba ponovo ići u dvorac Šenbrun, nego zaviriti u Hofburg. Tu se čuva koplje sudbine kojim je legionar Longin, navodno, probo Isusa. Zbog ovog koplja je Hitler anektirao Austriju, kako bi ga vratio u Nirnberg i tako, prema proročanstvu, osvojio svet!

Najveća slika na svetu

Čitavo leto mladi austrijski umetnik Golif u Trećem becirku je na površini od 30.000 kvadrata slikao umetničko delo, crno-belo lice. Delo "Posmatrač" pokriva površinu od četiri fudbalska terena!

"Posmatrač" će moći da se vidi naredne tri do četiri godine.

Zbog veličine, lice je vidljivo samo uz pomoć foto-aparata, kamere ili iz aviona.

Podzemlje "Trećeg čoveka"

Obožavaoci filma "Treći čovek" i protagoniste Herija Lajma imaju priliku da do 30. oktobra posete originalno mesto snimanja filmskog klasika iz 1949. godine.

Obilazak bečke kanalizacije traje 45 minuta i pored zanimljivosti iz filmske istorije mogu se saznati interesantne činjenice o kanalizacionom sistemu grada Beča.

Kroz kanalizacioni sistem Beča dnevno protiče pola milijarde litara otpadnih voda.

One se ekološki sprovode do glavnog bečkog postrojenja za prečišćavanje u Zimeringu.

Ulaznice su tri i po ili sedam evra, rezervacija je neophodna i zabranjeno je za decu mlađu od 12 godina.

Kafe "Melanž"

Svaka čast Brazilu, ali da 1685. godine nije u Beču otvorena prva kafeterija, mi danas ne bismo imali "kulturu kafe". Istorijski doprinos bečkih starih kafića svetskoj kulturi je toliki da ih štiti i Unesko! Kafa u kafeima "Melanž", "Central", "Landaman", "Aida", "Demel", "Havelka", "Švarcenberg" je ritual, a ne braon napitak. U Beču radi 2.500 kafeterija, od kojih su 900 tradicionalne kuće kafe, 800 kafe restorani, 680 espreso barovi i 120 kafići.

Pijaca "Nahmarkt"

"Nahmarkt" je najveća pijaca još od 16. veka i nalazi se u Četvrtom distriktu. Pored voća, povrća, gastronomskih čuda od mesa i delikatesa od sira, ovde se može uživati u kulturnoj mešavini raznih naroda.

Vinogradi u centru

Beč jedini na svetu ima vinograde u gradskoj zoni, ali vino može da se proba u mnogim dobrim vinarijama Grincinga. Najpoznatija vinska kuća je "Šlumberger" koja proizvodi odličan šampanjac, a gosti mogu da uđu u vinske podrume i šetaju hodnicima punim buradi vina.

Noć u Prirodnjačkom muzeju

Na Trgu Marije Terezije nalazi se Prirodnjački muzej koji se lako prepoznaje po skulpturi slona. Neverovatna kolekcija minerala, insekata, leptira, dinosaurusa i mamuta dovoljan je razlog da se uđe u ovaj muzej. Ovde se čuva i skulptura najzgodnije Evropljanke praistorije - Vilendorfske venere, a za decu se subotom organizuje noć u muzeju.

Izvor: novosti.rs

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.