Satelitski snimci sa toliko dobrom rezolucijom da su do skoro bili ilegalni

Izvor: Blic, 26.Feb.2015, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Satelitski snimci sa toliko dobrom rezolucijom da su do skoro bili ilegalni

Po prvi put u istoriji kompanija "DigitalGlobe" je pokazala satelitske snimke visoke rezolucije koji su nekada bili ilegalni i koje je mogla da koristi samo američka vlada.

Prošle godine Vlada Sjedinjenih Američkih Država, koja je držala zabranu na komercijalno prikazivanje satelitskih snimaka u visokoj rezoluciji, je dala zeleno svetlo za prikazivanje ovakvih fotografija.

Zabrana je zvanično ukinuta u sredu, a "DigitalGlobe" je najavio dostupnost svih fotografija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u visokoj rezoluciji.

- Danas je značajan dan za naše klijente koji će od sada moći da koriste kvalitetnije fotografije koje im do sada nisu bile na raspolaganju - reko je Hju Hend potpredsednik ove kompanije.

Satelitski snimci u visokoj rezoluciji će se najverovatnije prvo pojaviti u internet alatima kao što su "Google Earth" i "Bing Maps".

Međutim, ove fotografije ipak neće imati tu oštrinu kao one koje vojska i policija koriste za obaveštajni rad. Primera radi, kosrisnici će moći da odrede o kom modelu automobila je reč, ali ne i da pročitaju registarski broj tablica.

Pogledajte u našoj galeriji još satelitskih fotografije u visokoj rezoluciji koje je objavio "DigitalGlobe".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.