Sa RTS skinute američke serije i filmovi

Izvor: Blic, 21.Feb.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa RTS skinute američke serije i filmovi

Nakon što je Amerika u ponedeljak priznala nezavisnost Kosova, sa programa RTS-a su volšebno nestale američke serije i filmovi koje su zamenile ruske serije i domaće serije izvučene iz naftalina. Međutim, Aleksandar Tijanić, direktor RTS-a, tvrdi da na nacionalnoj televiziji nema cenzure, kao i da su sa programa, zbog velikog broja vanrednih emisija posvećenih Kosovu, skinute sve serije i filmovi, ne samo američke proizvodnje. Po njegovim rečima, u narednih nekoliko dana RTS će se verovatno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vratiti na redovnu programsku šemu.

- Nema zabrana ni cenzure na RTS-u! Nije tačno da smo sa programa skinuli samo američke filmove i serije, skinuli smo sve serije i filmove, jer imamo mnogo vanrednih emisija i specijala posvećenih situaciji na Kosovu. Ako niste čuli, jedan deo Srbije je proglasio nezavisnost, u toj situaciji sigurno ne možemo da imamo normalan program. Uzmite, na primer, francusku ili britansku televiziju - da jedan deo njihove teritorije proglasi nezavisnost, sigurno ne bi imali redovan program - rekao je za „Blic" Aleksandar Tijanić.

Međutim, činjenice demantuju direktora RTS-a, serije i filmovi se i dalje prikazuju, a na programu, verovatno „slučajno", nema jedino američkih serija.

U utorak na Prvom programu RTS-a je umesto kanadske serije „Degrasi" emitovana domaća serija „Stižu dolari", popularne „Istražitelje iz Majamija" je zamenila serija „Kraljevina Srbija", a umesto najavljenog američkog filma „Rat za drogu", emitovana je, ko zna odakle izvučena, ruska serija „Moskovska saga". U sredu je na Drugom programu RTS-a umesto američke serije „Živeti sa Fren" emitovana emisija „Verski kalendar". Na Prvom programu, u repriznom i premijernom terminu serije „Istražitelji iz Majamija", pušteni su domaći filmovi „Gde cveta limun žut" i „Glava šećera"... Na Drugom programu RTS-a juče je, umesto američkog filma „Devojka nije kriva", prikazan češki film „Intimno osvetljenje"...

Budući da je Tijanić nekoliko puta naglasio da su sa programa skinute sve serije i filmovi, zanimalo nas je zašto se onda prikazuju ruske i domaće serije, a direktor RTS-a je odgovorio:

- Zato što su kratke i uklapaju nam se u trenutnu programsku šemu.

Ilustracije radi, epizoda serije „Degrasi" traje 35 minuta, a njena zamena, „Stižu dolari", 55 minuta. „Istražitelji iz Majamija" u proseku traju 45 minuta, a prinudne zamene „Glava šećera" i „Gde cveta limun žut" traju 62, odnosno 95 minuta... Epizoda serije „Moskovska saga", koja trenutno vlada posleponoćnim terminom na Prvom programu RTS-a, traje oko 57 minuta...

- Nema govora ni o kakvom neemitovanju američkih filmova i serija na RTS. Podsećam da je poslednjih nekoliko dana celokupna programska šema RTS prilagođena praćenju dešavanja oko jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i u takvoj situaciji je teško čak i kratkoročno planirati i održati pojedine termine - izjavio je Ivan Karl, urednik filmskog i serijskog programa RTS-a, i dodao:

- Smatramo da je nezahvalno i za gledaoce i za ekskluzivni program kakav je serija „Istražitelji iz Majamija" da se svakog dana emituje u lošijim terminima nego inače. Naime, „Istražitelji" se već mesecima prikazuju u 23 sata uveče i 12.45 po podne. Ove nedelje je bilo nemoguće ispoštovati te termine svakog dana. Čim se programska šema u potpunosti vrati u normalu, a to će biti u najskorije vreme, „Istražitelji" kreću u svojim dobro poznatim terminima.

Po njegovim rečima, RTS će sigurno u noći između nedelje i ponedeljka prenositi ceremoniju dodele „Oskara", a u ponedeljak će biti emitovan i skraćeni snimak.

- Kada je reč o ciklusu filmova „U susret Oskaru", on je počeo u ponedeljak premijerom nemačkog filma „Život drugih". Od devet predviđenih filmova nije emitovan jedino „Engleski pacijent", zbog snimka suđenja Vojislavu Šešelju. Svi ostali najavljeni filmovi, „Poslednji kineski car", „Francuska veza", „Grk Zorba", „Sve o Evi", „Život je lep" i „Hladna planina", biće emitovani u planiranim terminima, u petak i za vikend - zaključio je Karl.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.