Sa Džonijem Rotenom na ti

Izvor: Blic, 12.Jul.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa Džonijem Rotenom na ti

Prošle nedelje u Londonu je održana projekcija novog filma Seks pistolsa „Engleska će uvek postojati" (There’ll Always Be An England) koji izlazi na DVD-u. Film je uradio Džulijan Templ, a snimak je prošlogodišnjeg koncerta grupe u Brikston akademiji u Londonu.

Interesantan je deo gde se Džoni vozi po Londonu u dabl-deker autobusu i priča o svom gradu, tj. manje-više ga pljuje kakav je sad, dobacujući „poljskim gastajbajterima". Ja sam bio zadužen da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << slikam ovaj događaj, kao i žurku posle projekcije koja je bila zakazana u obližnjem pabu. Nakon projekcije, Džoni je novinarima odgovorio na nekoliko pitanja u svom klasičnom, drskom i nadmenom fazonu. Interesantno je da je, osim novinara i nekoliko poznatih ličnosti među kojima je bio i Ijan Braun, Džoni pozvao na projekciju i svoje stare prijatelje. Pošto već godinama živi u Los Anđelesu, to je bila prilika za druženje. U pabu je bilo interesantno videti jednog drugačijeg Džonija koji je pio pivo i družio se sa svojim ortacima iz starih dana.

Moj drugar i kolega Dajv me je konačno upoznao sa svojim ortakom, pa sam tako i sam prisustvovao jedom prijatnom sećanju na stare dane severnih Londonaca iz kraja Arsenala. Naravno, fudbal je bio neizbežna tema i svi su, kao i moj drugar Dejv, pravi „ganersi", navijači Arsenala. Ni ja ni Dejv nismo rekli Džoniju da sam ja navijač Mančester junajteda... za svaki slučaj! Tokom večeri je bilo evidentno da je Džoniju veoma značilo da bude sa svojom starom ekipom, iako medijima govori da mu London ne nedostaje uopšte!

Hvalio mi se da je konačno pobedio sve što je bilo na putu i da sada ide da svira u Rusiju i druge zemlje gde je bio zabranjen! Rekao mi je da sviraju u Sloveniji a ja sam mu napomenuo i „Egzit" u Srbiji ... Ispostavilo se da ne ide u Sloveniju, nego u Slovačku i Srbiju ... Malo zbrke, sve je na S.

Pre par nedelja sam gledao Seks pistolse na festivalu na ostrvu Vajt i bili su super. Džoni i momci su u formi. Ako publika bude bila uz njega, svima na Petrovaradinu zagarantovan je dobar provod!

Revolucija

Retko koja pesma je u istoriji svetske muzike izazvala toliko kontroverzi kao singl „God Save the Queen" koji su „Pistolsi" objavili 27. maja 1977. Numera u kojoj se žestoko kritikuje engleska kraljica Elizabeta Druga, pa čak i njena vladavina upoređuje sa nacističkom, „sasvim slučajno" je objavljena baš na kraljičin srebrni jubilej. Zbog kontroverznog teksta, koji je postao uzor za sve buduće anarhiste, pesma je bila zabranjena na Bi-Bi-Siju, ali je ipak zauzela drugo mesto na britanskoj listi singlova iza Roda Stjuarta. Mnogi i danas tvrde da je ova numera, u stvari, bila ubedljivo prva, ali da je veštački završila na drugom mestu, kako bi se izbegli još veći problemi. Pesma „God Save the Queen" sigurno spada u najbolje pesme svih vremena, a zanimljivo je da je Džoni Roten svojevremeno izjavio: „Ovakva pesma se ne piše zato što mrzite Engleze. Napisali smo je zato što volimo Engleze, i zato što nam je bilo muka da gledamo kako ih ponižavaju"...

Šou počinje u ponoć

Legendarni pank bend „Sex Pistols" nastupiće večeras na „Mejn stejdžu" i to je verovatno jedina prilika da ljubitelji panka vide i čuju svoje idole uživo u Srbiji. Stiv Džons, Pol Kuk i Glen Metlok predvođeni kontroverznim Džonijem Rotenom odsviraće pred publikom u Novom Sadu pesme koje su krajem sedamdesetih godina promenile muzičku scenu.

Kada je rok muzika mnogima postala dosadna i kada se većina mladih ljudi više nije identifikovala tadašnjim scenom, pojavili su se buntovnici koji su uzeli instrumente u ruke i odlučili da nešto promene. Prvi nastup tog sastava održan je 6. novembra 1975, a na koncertima su ostavljali toliko loš utisak da su svi hteli da ih vide. Njihov debitantski singl „Anarchy in the UK" pojavio se u krajem 1976. i dospeo na listu Top 50, ali je izdavač EMI bio prinuđen da raskine ugovor s grupom iako je njihov menadžer potpisao ugovor s ovom izdavačkom kućom za 50.000 funti. Njihov prvi i jedini pravi album „Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols" ostavio je neizbrisiv trag u poularnoj muzici ali uprkos velikom uspehu, bend su zadesili i brojni problemi pa je Džoni Roten 1978. napustio „Pistolse" koji su se tada i raspali. Grupa se prošle godine ponovo okupila samo zbog koncerata u Brikstonu, Glazgovu i Mančesteru, ali su članovi benda odlučili da ove godine nastupe i na nekoliko evropskih fesivala, a među prvima je „Egzit". Večerašnji nastup grupe „Sex Pistols" trebalo bi da počne tačno u ponoć...

„Sex Pistols" u datumima

6. novembar 1975. - prvi koncert grupe „Sex Pistols"

26. novembar 1976. - objavljen prvi singl „Anarchy in the UK"

1. decembar 1976. - članovi benda pijani gostuju u televizijskom šou i svojim ponašanjem šokiraju britansku javnost

3. april 1977. - Sid Višiz prvi put na koncertu u Londonu nastupa kao član grupe „Sex Pistols"

27. maj 1977. - izašao drugi singl „God Save the Queen"

28. oktobar 1977. - objavili album „Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols"

17. januar 1978. - Džoni Roten napušta grupu

2. februar 1979. - Sid Višiz umire od prekomerne doze heroina

18. mart 1996. - grupa „Sex Pistols" najavila ponovno okupljanje i turneju

8. novembar 2007. - u Londonu su održali prvi koncert na aktuelnoj turneji povodom 30 godina od izlaska legendarnog albuma „Never Mind The Bollocks"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.