SVIREPO ČUDOVIŠTE! Zbog ORIGINALNE verzije Crvenkape ćete se NAJEŽITI, daleko je DRUGAČIJA!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Dec.2019, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVIREPO ČUDOVIŠTE! Zbog ORIGINALNE verzije Crvenkape ćete se NAJEŽITI, daleko je DRUGAČIJA!

Nije kao ona koju smo slušali kao deca!

Priča koju smo mnogi slušali kao deca Crvenkapa, napisala su braća Grim u 19 veku, ali originalna verzija priče daleko je drugačija.

A post shared by Creative Vision (@creativevisionprodukcija) on Oct 14, 2016 at 3:41pm PDT

Crvenkapa kao ljudožder

Poreklo “Crvenkape” može se pratiti sve do 10. veka i Francuske gde su seljaci ovu bajku pričali kraj vatre. Na taj način preneta je u Italiju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << gde su se pojavile prve varijacije na priču koja je počela da se zove i “Lažna baka” (“La Finta Nona”) i “Priča o baki” (““The Story of Grandmother”).

Ovde priča postaje prilično jeziva i pomalo perverzna jer se umesto vuka pojavljuje vukodlak koji ubija baku i zauzima njeno mesto.

Crvenkapa, zamišljena kao tinejdžerka ili mlada devojka pre nego devojčica, dolazi i zatiče bogatu trpezu i na prevaru jede bakine zube (od kojih misli da su pirinač), meso (za koje misli da su šnicle) i pije bakinu krv (za koju misli da je vino). Tako, i ona se pretvara u ljudoždera-vampira!

Nakon toga, leže u krevet sa čudovištem, a neke verzije implicirale su i postojanje seksualnog čina jer vukodlak onda traži od Crvenkape da skine ogrtač i baci ga u vatru.

A post shared by DECIJI ORMARIC (@decijio) on Oct 28, 2019 at 7:39am PDT

Neka pametnija "Crvenkapa"

Braća Grim napisala su i drugačiju verziju "Crvenkape".

U njoj, devojčica nije poverovala u vukove laži, baka ga nije pustila u kući već su ga namamile mirisom kobasica da pokuša da uđe kroz dimljak. Baka i Crvenkapa su na vatru stavile ključalu vodu u koju je vuk upao i živ se skuvao.

U morednoj bajci, vuk joj odvraća pažnju branjem cveća, odlazi pre Crvenkape kod bake i pojede staricu. Onda, premaskiran u baku, čeka devojčicu i uspeva da i nju pojede. Nakon što sit legde u krevet i zaspi pojavljuje se drvoseča koji mu raseče stomak, izvadi nepovređene baku i Crvenkapu, a vuku stomak napuni kamenjem. Nakon što se ovaj probudi, suviše je težak da bi bežao i tako umre.

Ipak, nije sve tako jednostavno. U Peroovoj verziji vuk pojede i Crvenkapu i baku i to je kraj priče. Nema srećnog kraja, a Pero je mislio da bajka služi kao upozorenje devojčicama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.