SRUŠEN MIT o zlokobnom klubu 27 - 56. godina najfatalnija za muzičare

Izvor: Blic, 29.Nov.2014, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRUŠEN MIT o zlokobnom "klubu 27" - 56. godina najfatalnija za muzičare

Novo istraživanje pokazalo je da muzičari umiru relativno mladi, ali ne kao što urbana legenda kaže sa 27, već sa 56 godina.

Džimi Hendriks, Ejmi Vajnhaus, Dženis Džoplin, Kurt Kobejn i Džim Moris, sve su muzičke ikone koje su preminule sa 27 godina. Ova nesretna podudarnost dovela je do urbane legende o "klubu 27", ali sada se pojavio dokaz da je sve to ipak mit.

Naučnici u Sidneju sproveli su istraživanje u kom je prikupljeno na hiljade podataka o pop i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rok zvezdama koje su preminule u periodu od 1950 do sredine 2014. godine. Onda su uporedili uzroke smrti i postotak smrtnosti s prosekom u Sjedinjenim američkim državama i došli do zaključka da muzičari zasita žive kraće od drugih ljudi. I to u proseku 25 godina.

Pored toga, stopa samoubistva među muzičarima je sedam puta veća od proseka, a muzičari imaju deset puta veću šansu od pogibije u nesretnom slučaju te osam puta veću šansu da će biti ubijeni.

Međutim, dokazano je i da muzičari umiru relativno mladi, ali najviše ih ipak premine s 56 godina. Naime, čak 2,2 odsto muzičara umrlo je s 56 godina, nasuprot opšte populacije gde ta brojka iznosi samo 0.85 odsto.

Među poznatim muzičarima koji su preminuli s 56 godina su Džini Ramon i Rik Džejms. S 27 godina umire samo 1,3 odsto muzičara.

Najviše muzičara premine od posledica droge i alkohola za razliku od opšte populacije gde su glavni uzrok smrti kardiovaskularne bolesti.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

SRUŠEN MIT O KLUBU 27: Za muzičare 56. godina najfatalnija!

Izvor: Kurir, 29.Nov.2014

Među poznatim muzičarima koji su preminuli sa 56 godina su Džini Ramon i Rik Džejms..Novo istraživanje pokazalo je da muzičari umiru relativno mladi, ali ne kao što urbana legenda kaže sa 27, već sa 56 godina...Džimi Hendriks, Ejmi Vajnhaus, Dženis Džoplin, Kurt Kobejn i Džim Moris, sve...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.