SPASIĆE VAM ŽIVOT: Ovo uradite kad vam kola upadnu u vodu i ostaćete živi (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 27.Nov.2016, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPASIĆE VAM ŽIVOT: Ovo uradite kad vam kola upadnu u vodu i ostaćete živi (VIDEO)

Svaka saobraćajna nesreća je zastrašujuća, ali situacija u kojoj vozilo završi u vodi najveća je noćna mora za vozače. Međutim, većina smrtnih slučajeva su posledica panike, izostanka pribranosti i koncentracije, kao i nerazumevanja šta se događa sa automobilom u vodi.

Čak i ako je automobil potpuno potopljen, pridržavanje saveta o tome kako postupiti u ovoj situaciji može vam značajno povećati šanse za preživljavanje.

1. Ostanite pribrani

Ostanite >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << mirni. Panika smanjuje energiju, koristi se dragoceni kiseonik i uzrokuje da u kratkom roku nestane. Ponavljajte mantru o tome šta učiniti kako biste što pre dosegli površinu vode i ostanite fokusirani na situaciju.

2. Otkačite sigurnosni pojas

To mora da bude prva stvar na koju ćete pomisliti, a posle toga deca i otvaranje prozora. Otkopčajte decu (prvo najstarije koji tada može da pomogne drugima). Zaboravite na mobilni telefon, jer su mnogi izgubili život pokušavajući da upute poziv. Budite zauzeti izlaskom iz automobila.

3. Pokušajte da otvorite prozor

Elektronika u automobilu trebalo bi da funkcioniše barem još tri minuta, ali ne u smislu da imate ovoliko vremena na raspolaganju, već savet da prvo pokušate na taj način da otvorite prozor. Odmah nakon udara u vodu, imate samo nekoliko sekundi u kojima možete otvoriti vrata dok su još uvek iznad površine vode. Jednom kada voda prekrije vrata, skoro je nemoguće otvoriti vrata zbog pritiska koji će morati da se izjednači pre nego što ćete moći da otvorite vrata. To znači da će kabina biti ispunjena vodom, a to nije situacija u kojoj želite da se nađete.

Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource

Ako niste u mogućnosti da otvorite prozor moraćete da ga razbijete. Koristite neki objekt ili nogom razbijte prozor. Ako nemate alate ili teške predmete za razbijanje prozora, koristite svoje noge. Bočni i zadnji prozori su najbolja mogućnost za bekstvo. Kamen, čekić, kišobran, šrafciger, laptop, mobilni telefon... može da posluži kao sredstvo za razbijanje stakla. Čak i ključevi ako ste dovoljno jaki.

Ukoliko ste uspeli da razbijete prozor, duboko udahnite i plivajte kroz razbijeni prozor. Voda će velikom brzinom krenuti da ulazi u automobil, a vi iskoristite svu preostalu snagu i što pre počnite da plivate prema površini. Istraživanja su pokazala da je bolje krenuti odmah nego čekati da se automobil napuni vodom.

4. Otvaranje vrata je moguće tek kada se pritisak izjednači

Ako niste uspeli da razbijate prozor, preostaje vam da sačekate da se vozilo ispuni vodom i da se pritisak u unutrašnjosti izjednači sa pritiskom van automobila. Potrebno je otprilike minut do dva kako bi se automobil ispunio vodom. Dok još ima vazduha u automobilu, dišite polako i duboko. Kada voda ispuni unutrašnjost pokušajte da otvorite vrata.

5. Plivajte ka površini što je brže moguće

Odgurnite se od automobila i krenite prema površini. Ako izgubite orijentaciju, krenite prema svetlu ili pratite mehuriće. Budite svesni okoline, pripazite na kamenje, betonske stubove mostova... Ako je površina prekrivena ledom, logično izaberite rupu od udara automobila. Potražite lekarsku pomoć što pre. Adrenalin u krvotoku nakon spasavanja može smanjiti mogućnost pronalaska povrede koju ste možda dobili u nesreći. U slučaju da je temperatura vode niska, postoji realna opasnost od hipotermije.

Za kraj, pogledajte ovaj video koji će vam prikazati još jednom postupak spasavanja iz automobila koji tone, kako bi ga što lakše zapamtili, jer može da vam spasi život ukoliko se ne daj bože ikada nađete u takvoj situaciji:

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

SPASICE VAM ZIVOT Ovo uradite kad vam kola upadnu u vodu i ostacete zivi (VIDEO)

Izvor: medio.rs, 27.Nov.2016

Pridržavanje saveta o tome kako postupiti u ovoj situaciji može vam značajno povećati šanse za preživljavanje

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.