SELO OD FLAŠA Ako živite u ovakvoj kući ne treba vam klima uređaj

Izvor: Blic, 30.Maj.2016, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SELO OD FLAŠA Ako živite u ovakvoj kući ne treba vam klima uređaj

Ovo selo u Panami jedinstveno je po svojim kućama koje su napravljene od recikliranih plastičnih flaša. U nadi da će ovaj projekat da se proširi, jedan od začetnika, Robert Bezo, neumorno i vredno radi sa timom ljudi i graditelja.

Svaka dvospratna kuća je napravljena od oko 14.000 flaša, a do kraja ovog projekta graditelji se nadaju da će završiti svih 120 kuća koje su u planu.

Osim kuća, planirana je i izgradnja mesne zajednice, paviljona za jogu, kao i bašte >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa voćem i povrćem.

Graditelji su morali da utvrde kako potrošnja energije utiče na njihove kuće i materijal, pa je tako temperatura van kuća 48 stepeni, a unutra 31 stepen.

Kad su testirali izolacionu "snagu" ovih zidova, otkrili su da kuća ostaje hladna i bez klima uređaja. Reciklirana plastika koja štedi energiju? Šta može da bude bolje od ove činjenice.

- Imam još mnogo ideja za tzv. "plastična sela" u nadi da će jednog dana ovakav način gradnje biti primenjivan na još nekim područjima - rekao je Robert Bezo jedan od pokretača ovog projekta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.