Rusi će ove godine letovati - u Sibiru

Izvor: B92, 04.Jan.2015, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi će ove godine letovati - u Sibiru

Zbog sankcija Zapada, mnogi Rusi su se tokom prethodne godine odlučivali za domaće destinacije, zbog čega je najveći procvat doživela regija uz Bajkalsko jezero.

Foto: Sergey Gabdurakhmanov / Flickr.com

Očekuje se da će se isti trend nastaviti 2015. godine a najveću korist od toga mogao bi da ima Sibir.

Bajkal je postao glavni izvor prihoda od domaćeg turizma, a ruske vlasti nadaju se da će im se od leta “isplatiti” i Kremlj, za koji se očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će privući posetioce iz Kine i Južne Koreje.

Sankcije koje su nametnute Rusiji od strane SAD i mnogih evropskih zemalja, posle ukrajinske krize, direktno su se odrazile na turizam koji je od leta 2014. bio u padu od gotovo 40 odsto.

Situacija je još gora kada se porede statistike iz prethodnih godina – u odnosu na njih, primetan je pad u potražnji za dalekim putovanjima od 70 odsto.

Foto: Délirante bestiole [la poésie des goupils] / Flickr.com

Iako se mnogi Rusi po svemu sudeći ovog leta neće sunčati na Mediteranu, oni će odabirom destinacija podržati domaću ekonomiju. Tako se očekuje da će ovog leta Burjatijuposetiti više od 200.000 Rusa.

Prema podacima tamošnje Federalne turističke agencije, Burjatija je “divna zemlja planina, dubokih reka, bezbrojnih jezera i zelenih dolina”.

Potencijalnim posetiocima je poručeno: “Ako želite da se odmorite i oporavite, Burjatija je baš za vas!”

Foto: Yuri Samoilov/ Flickr.com

Regija je bogata florom i faunom, ima brojne prirodne resurse i mineralne i termalne izvore.

Ipak, njen glavni adut je Bajkalsko jezero, najdublje i najstarije na svetu.

Prema nekim procenama, staro je 25 miliona godina, a proteže se duž 600 kilometara na jugoistoku Sibira, severno od granice sa Mongolijom.

U njemu se nalazi 20 procenata svetskih zaliha pitke vode, a u pojedinim delovima duboko je 1.640 metara.

Bajkalsko jezero naseljava više od 1.700 vrsta biljaka i životinja, od kojih su dve trećine endemske. Jezero čak ima i svoju vrstu foke – bajkalsku foku.

Foto: Maarten Takens/ Flickr.com

Ranije ovog meseca ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da Sibir ima “ogroman turistički potencijal”, zahvaljujući susednim zemljama, a naročito Kini.

Uprkos tako pozitivnoj perspektivi, pojedini zvaničnici priznaju da regija još nema dovoljno razvijenu infrastrukturu, kako bi mogla da se nosi sa drastično većom potražnjom.

Vjačeslav Nagovicin, predsednik Republike Burjatije kaže: “Mi nemamo infrastrukturu. Mi ne možemo privući bogate turiste. Smeštaji od četiri zvezdice koje imamo su konstantno puni. Neophodno je urediti obale jezera, na čemu trenutno radimo. Posle toga, naravno, biće više poseta. Vrlo je malo entuzijasta koji žele da sede u poljskom toaletu na temperaturama od 40 stepeni Celzijusa ispod nule”.

Foto: Thomas Depenbusch / Flickr.com

Foto: Kyle Taylor / Flickr.com

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.