Roditeljstvo nije nametanje volje

Izvor: Dzungla.org, 02.Nov.2011, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditeljstvo nije nametanje volje

Nekada je bolje pustiti dete da samo odluči umesto da ga prisiljavate da uradi onako kako vi kažete.
Vaspitanje podrazumeva naređivanje, zabrane, kazne i pohvale. Međutim, insistiranje na nekim stvarima može da proizvede suprotan efekat.
Ne terajte dete da jede ako ne želi- Stručnjaci kažu da su deci potrebna tri glavna obroka i dve užine, ali svako dete je drugačije i ima različite potrebe. Ako prisiljavate dete rizikujete da napravite još veći problem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Dzungla.org << jer ćete možda kod deteta izazvati odbojnost prema određenoj hrani.

*** Kako da izgradite disciplinu kod deteta
Ne pokušavajte da ga promenite- Ako je vaše dete stidljivo prihvatite to. Nemojte na silu da sklapate prijateljstva umesto njega i terate ga da se druži sa decom sa kojom ne želi. Pustite dete neka samo sklapa poznanstva tempom kojim njemu odgvara.
Ako ne razume grešku ne forsirajte dete da se izvini- Normalno je da želite da vaspitate dete i da ga naučite da bi trebalo da se izvini za svoje greške. Međutim, nemojte da insistirate na tome ako je dete još malo i ne razume šta je skrivilo.
Nije pametno terati dete da maše strancima- Bez obzira što je vašem klincu na ulici mahnu simpatični par, ne insistirajte da im uzvrati pozdrav jer će dete tako steći pogrešan utisak da je bezbedno razgovarati sa nepoznatim ljudima.

*** Najčešće greške novopečenih roditelja
Ne insistirajte da mališan spava sam u krevetu- Pustite neka dete pokaže da je spremno da koristi nošu, da spava u svom krevetu, nemojte po svaku cenu da insistirate da dete odmah prihvati promene.
Ne prisiljavajte dete na dijetu- Vi kontrolišete ishranu svoje dece. Ako se dete ugoji ne terajte ga na rigoroznu dijetu već se potrudite da pametnije kupujete namirnice i kuvate. Zdrava ishrana je vasa odgovornost.
(Izvor: Smedia)

Nastavak na Dzungla.org...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Dzungla.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Dzungla.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.