Roditelji oprez! Smrtonosna video igrica stigla u  Evrope (FOTO, VIDEO)

Izvor: BKTV News, 14.Apr.2017, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji oprez! Smrtonosna video igrica stigla u Evrope (FOTO, VIDEO)

Igrica "Plavi kit" , koja ima za cilj da se deca samopovređuju, širi se poput pošasti sa više od 410 miliona registrovanih korisnika, a sada je došla u Evropu.

Zadaci ove bizarne igre su ispunjenje 50 zahteva koja su stavljena pred decu: fizičko i psihičko mučenje, buđenje u 4.20, gledanje horor snimaka, bušenje ruku, samopovređivanje nožem, kao i da ne razgovaraju ni sa kim ceo dan. Jedan od zadataka jeste da se takmičari popnu na visoku zgradu i puste noge da slobodno >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << vise s ivice.



Međutim, ono što je posebno zabrinjavajuće jeste da je krajnji zadatak samoubistvo, kada igrač postaje "slobodan", visoko razvijen pojedinac, rešen svih briga i problema koje simbolizuje i slika same igrice.

#WorldStarHipHop WTF: An Online Game Called "The Blue Whale" Has Caused Over 130 Russian T… https://t.co/y4wCLpPe6X pic.twitter.com/kJN61Wc52t

Zadaci se dele putem lažnih profila, a glavno je pravilo da se nikome ništa ne govori. Izvršavaju se kakvi god oni bili, a otvorene grupe povezane sa "Plavim kitom", pune su depresivnih citata, slika, dokazima o tome kako je život besmislen i pobunom protiv ciničnog sveta odraslih.

O ovoj igrici prvi put su pisale novine "Novaja Gazeta", kada je otkriveno da je više od 100 dece koja su počinila samoubistvo u periodu između novembra 2015. i aprila 2016. godine bilo  povezano sa igricom "Plavi kit".

Shadowy social media game "Blue Whale" pushing vulnerable teens in Russian-speaking world to commit suicide. https://t.co/Bz28iY4MXd @RFERL pic.twitter.com/fbnB8Pha2O

Rezultat istrage je hapšenjem nekoliko osoba koje se terete za podsticanje na samoubistvo. Ubrzo su pobrisane sve javne grupe i objave koje su označene ključnim rečima kao što su plavi, kit, more, igra, tihi dom, itd. Korisnici koji su i dalje nastavili da upotrebljavaju ove oznake su bili blokirani.

Usprkos zabranama i suzbijanju, Ruski javni centar internetske tehnologije je u februaru 2017. godine zabeležio novi rast objava s takvim oznakama, ovog puta na Instagramu. Ukupno je zabeleženo 45.000 takvih objava, ali se pokazalo kako su odgovorni profili lažni.

Roditelji u strahu od monstruozne prevare plasirane kroz crtani film, zbog koje je nekoliko dece teško povređeno (FOTO, VIDEO)

Iako bi takva brojka mogla da bude rezultat nestabilnog pojedinca, zabrinjavajuće je što se i dalje nije došlo do centra koji koordinira osobama spremne na nagovaranje ostalih igrača.



Igricu su navodno igrali i tinejdžeri u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Poljskoj. Magazin "El" je objavio da je francusko Ministarstvo obrazovanja uputilo upozorenje svim rektorima univerziteta o opasnosti ove igrice. Francuski "Le Nouvel Observateur" igricu je prozvao radikalnom i sektaškom. Uvereni su kako se radi o čitavoj kampanji, a ne o pojedinačnim slučajevima.

Video igrica koja je zaludela svet umalo ODNELA PRVU ŽRTVU U SRBIJI!

Postoje i suprotstavljena mišljenja po kojima nema direktne veze između igrice i rasta tinejdžerskih samoubistava. Međutim, stručnjaci tvrde kako je moguće podstaknuti osobu na samoubistvo, pogotovo u vremenu socijalne, ekonomske i moralne krize društva.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.