Retba, afričko roze jezero

Izvor: KarikeMagazin.com, 06.Avg.2014, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Retba, afričko roze jezero

Retba, prirodno slano jezero, nalazi se u afričkoj državi Senegal. Udaljen je od glavnog grada Dakara, manje od sat vremena vožnje. Voda u ovom jezeru je roze boje, a ovaj prirodni fenomen je izazvan prisustvom mikro algi Dunalliel Salina u vodi. One proizvode crveni pigment koji koristi sunčevu svetlost da proizvodi energiju, i time boji vodu u roze. Ovi organizmi nisu štetni za ljudsko zdravlje, tako da je plivanje u jezeru bezbedno.
Boja je posebno vidljiva dok je sušna sezona, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu KarikeMagazin.com << traje od novembra do juna. Pored boje jezero Retba je specifično i po visokoj koncentraciji soli, što omogućava ljudima da plutaju u vodi, na sličan način kako to rade u vodi Mrtvog mora. Salinitet na nekim delovima jezera prelazi 40%, pa jezero nije bogato živim svetom. Retba služi lokalnom stanovništvu za skupljanje soli i kao izvor prihoda od turizma. Površina jezera je negde oko 3 km2, a ne postoje veća mesta duž obale.



Slike preuzete odavde.

Nastavak na KarikeMagazin.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KarikeMagazin.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KarikeMagazin.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.