Izvor: Piplmetar.rs, 03.Apr.2023, 12:30

Rešite se grube, ispucale kože u samo šest koraka

Iako svi žudimo za svilenkasto glatku kožu, različiti faktori – od okoline do naših navika – mogu nas sprečiti da to stignemo. Srećom, postoje neki laki načini da se postigne glatka koža – od lica pa sve do ruku, nogu i stopala.
Šta uzrokuje grubu kožu? Pre nego što pređemo na to kako da naša koža postane svilenkasta i glatka, trebalo bi da najpre otkrijemo zbog čega je uopšte naša koža postala gruba i ispucala. Uzroci, tvrde dermatolozi, mogu biti  brojni: oštećena >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << barijera kože, pregrubo trljanje kože, keratoza pilarisa, hronično izlaganje vodi ili nekim iritantima… Spisak je gotovo bezgraničan.
Čak i sastojci u vašim proizvodima za negu kože mogu doprineti gruboj, suvoj koži. Da biste bili sigurni da se ovo ne događa, izbegavajte sve potencijalno iritantne sastojke poput denaturisanog alkohola. Piling je svakako važan korak u vašoj rutini nege kože, ali prekomerna upotrebe hemijskih pilinga može da izazove crvenilo, a potom i dovede do grube kože.
Naša koža može da postane grupa i usled nedostatka zaštite od sunca. Produžena izloženost UVA zračenju oštećuje vlakna kolagena  u koži što može dovesti do nastanka suve, grube i ispucale kože. Jednako na kožu utiču niska vlažnost vazduha ili hladni suvi vetrovi.
Kako da se rešite grube kože? Koristite kremu sa hijaluronom Nisu svi hidratanti jednaki. Izaberite kremu koja odgovara vašim potrebama i dopunjuje vaš životni stil. Da li je vaša koža super suva i aktuelna krema za hidrataciju je jednostavno ne seče? Odlučite se za serum ili ulje koje dublje prodire u kožu radi dodatne vlage. Nije vam potrebna ni najskuplja, ni najpopularnija krema, samo prava mešavina za vas. Ceramidi i skvalan su zamene lipida, a hijaluron i glicerin privlače vodu u kožu i zadržavaju je tu. Ali, koju god kombinaciju da birate – hijaluron je obavezan.
Preskočite penušava sredstva za čišćenje i proizvode na bazi gela ako vam je suva koža. Umesto toga, držite se kremastih formulacija sa mešavinom hidratantnih sastojaka da biste obnovili kožu.
Uključite serum sa vitaminom C u svoj režim jutarnje nege kože Vitamin C ima antiage efekaz i pomaže u popravljanju postojećih oštećenja kože, ali istovremeno je važan korak na vašem putu do svilenkaste i glatke kože. Pomaže u blokiranju oštećenja pre nego što ona dese i to neutralizacijom slobodnih radikala. Vitamin C pomaže u obnavljanju strukture vaše kože stimulišući proizvodnju kolagena, proteina koji čini vaše vezivno tkivo i daje vašoj koži njenu strukturu.
Dokazano je da izlaganje UV zračenju smanjuje nivoe vitamina C u koži. Kako lokalna primena vitamina C pomaže u obnavljanju ovih nivoa fotoprotektora, sledi da jutarnja primena vitamina C može pomoći u zaštiti kože od oštećenja od sunca. Antioksidansi kao što je vitamin C, za razliku od krema za sunčanje, se apsorbuju i njihov će efekat duže trajati, čak i ako se umijete. Pokazalo se da zaštita od sunca može trajati možda i do četiri dana nakon nekoliko dnevnih aplikacija.
Zaštitite svoju kožu od štetnog izlaganja UV zračenju Ne bi trebalo da bude iznenađenje da je najvažniji faktor za održavanje vaše kože svilenkastom proaktivna zaštita od sunca. Produženo izlaganje suncu može dovesti do suve, grube i ispucale kože. Proizvod sa najmanje SPF 30 treba koristiti svakodnevno i ponovo ga nanositi svaka dva sata ako ćete biti na suncu.
Injekcije i laseri Aktivni proizvodi za negu kože i laserski uređaji koji poboljšavaju zadržavanje vlage svakako su jedna od opcija za razmatranje. Deca i bebe prirodno imaju punačku i blistavu kožu, ali UV zračenje i oštećenje životne sredine nastaju tokom vremena i isušuju kožu. Sve što popravlja kožu i čini ga zdravijim, takođe će poboljšati zadržavanje vlage, a to uključuje lasere i injekcije.
Hemijski piling sa AHA (alfa hidroksi kiselinom) AHA nisu nepoznanica kada je nega kože u pitanju. Ali može zvučati čudno da se za lečenje grube i ispucale kože preporučuje piling. Ipak, povremeni piling sa AHA može pomoći u pokretanju prirodnog procesa obnavljanja kože, otkrivajući nove mlađe ćelije kože i pomažući vašoj koži da izgleda zdravije. AHA mogu pomoći u promovisanju ujednačenijeg tona kože i mogu dovesti do poboljšane teksture kože. AHA takođe može pomoći smanjuju hiperpigmentacija. Pripazite samo na jedno: AHA mogu izazvati fotosenzitivnost, pa se preporučuje da ih koristite samo uveče uz obaveznu upotrebu SPF kreme izjutra. Koristite piling samo jednom nedeljno!
Čuvajte svoje ruke i stopala i spavajte sa ovlaživačem Ako su vam ruke i stopala super suvi, premažite ih debelim slojem staromodnog vazelina i stavite rukavice/čarape tokom noći. Neverovatno je koliko ovakvo umatanje pomaže da proizvod prodre dublje u kožu.
Naša koža se lako može osušiti tokom noći. Spavanje sa ovlaživačem u blizini može pomoći da se smanji gubitak vlage na licu i telu. Često, ventilatori i centralni klima uređaj i/ili grejanje mogu doprineti isušivanju vazduha u prostoriji, uzrokujućisuvu kožu. Zato pokušajte da koristite ovlaživač i nanesite hidratantnu kremu dok vam je koža još uvek malo vlažna nakon tuširanja.
dima_sidelnikov/gettyimagesplus
Najnovije na portalu Marie Claire









Opširnije
Izvor: Lepota i zdravlje


Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.