Renoar - Napetih živaca, a stvarao najživlja dela na svetu

Izvor: Prva.rs, 03.Dec.2014, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Renoar - Napetih živaca, a stvarao najživlja dela na svetu

U svoja dela, scene iz svakodnevnog života, aktove, mrtve prirode, pejzaže, ovaj plodni umetnik je uvek unosio emocije. Međutim, dok su njegove slike odisale igrom boja, svetlošću i svečanom živošču, on sam nije delovao kao srećan čovek.
Renoar je bio napet, nemiran i zahtevan duhom. Često je zanemarivao ljude oko sebe. Jednog dana bi bio zadovoljan sobom i hvalio bi se, a već sutradan bi pokazivao svoju duboko ukorenjenu nesigurnost.
Ovaj impresionista je tragao za inspiracijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << i novim pogledima putovanjima po svetu. Tako je sticao prijatelje, širio svoje perspektive, ali mahom u ime svoje umetnosti, a ne lične nesigurnosti.
Nije bilo sumnje da su slike Renoara izuzetne.
One pevaju sa životom, njegova kičica intimno miluje svoje podanike.
Zanimljivo je da je težio tome da proslavi nesavršenost kao osnovni vid lepote, međutim, sam se nije ustručavao da svoje modele ulepša kako bi dobio izgled kakav želi da stvori.
Talenat ovog velikog umetnika došao je do punog izražaja tek kada je počeo da slika žene. Njegove bujne, punačke dame, od kojih mnoge imaju isti stas i lice, bile su izrazito rečite i pune ženstvenosti.
Neki slikari su posvetili karijere pokušavajući da prenesu dubinu u slikanju žena koju je prenosio Renoar.
Ovaj impresionista je, međutim, imao problema sa reumatizmom, pa je teško slikao, a kako je bolest napredovala bio je prinuđen da koristi kolica i nije mogao da slika klasična platna. U kasnoj fazi zanimao se za skulpturu.
Čuveni umetnik, rođen 1841. godine, družio se sa Alfredom Sislijem, Frederikom Bazilom i Klodom Moneom.
Njegova dela „Mlade devojke za klavirom“, „Na terasi“, „Devojka koja se češlja“, „Mulen de la Galet“, „Portret gospođice Grimpel sa plavom trakom“, „Kupačica“... verodostojno predstavljaju dubok pečat jednog vremena.
Njegove slike se i u današnje vreme prodaju za više miliona dolara.
Izvor: tanjug
Pogledajte i:
Da li prepoznajete ova lica?  

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.