Rehabilitacija, odmor i zabava

Izvor: Blic, 14.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rehabilitacija, odmor i zabava

Najznačajniji datum u istoriji srpskog turizma ove godine obeležava Sokobanja. Po nalogu knjaza Miloša Obrenovića, 21. juna 1837. godine, zvanično je na lečenje i oporavak upućen poručnik Lazarević. Originalni uput, koji Sokobanju deklariše kao turističko mesto s najdužom tradicijom od 170 godina organizovanog turizma, čuva se u Istorijskom arhivu u Nišu.

Pored ovog jubileja, Sokobanja obeležava i 25. godina manifestacije „Zlatne ruke", 110 godina postojanja Lovačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << društva „Soko", 45. godišnjicu Međunarodnog festivala „Prva harmonika - Sokobanja". Upravo u godini jubileja, zahvaljujući Vladi Republike Srbije, u Sokobanji će početi s radom etnocentar „Grudonjske vodenice", jedinstven u ovom delu Evrope.

Lečenje u Sokobanji obavlja se na osnovu utvrđenih indikacija kupanjem u toploj blago radioaktivnoj vodi i inhalacijom, pod nadzorom lekara Specijalne bolnice za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju nespecifičnih plućnih bolesti „Sokobanja". Sokobanjski vazduh je sam po sebi lek za obolele od astme.

Termalni izvori Sokobanje spadaju među najradioaktivnije u ovom delu Evrope i ima ih ukupno šest. Kako je izbijanje radioaktvinih gasova na čitavoj teritoriji Banje veliko, svaki posetilac je izložen blagoj inhalaciji, što veoma korisno utiče na disajne organe i ceo organizam.

Specijalna bolnica „Sokobanja" je i predivan vidikovac iznad Sokobanje. Tu je smeštena i naučnonastavna baza Medicinskog fakulteta iz Niša koja je izuzetno opremljena za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju bolesti disajnih organa kod dece i odraslih. U Specijalnoj bolnici sprovode se i programi poput škole za odvikavanje od pušenja, programa za regulaciju telesne težine, škole za astmatičare i programi iz oblasti velnesa. Pružanjem zdravstvenih usluga u Sokobanji bavi se i „Banjica", s predivnom lokacijom na reci Moravici i primenom svih savremenih metoda rehabilitacije. U Specijalnoj bolnici je ove godine potpuno renovirana većina smeštajnih kapaciteta.

Zlatibor je najočuvaniji prirodni prostor, velikih rekreativnih i terapeutskih svojstava. U njegovoj specifičnoj geomorfološkoj strukturi sadržane su visokovredne rekreativne, zdravstvene i turističke mogućnosti. Umerene temperature tokom leta, bez velikih oscilacija, povoljno utiču na psihičko i fizičko stanje. Ova planinska lepotica zapadne Srbije sa svojim klimatskim pogodnostima garantuje odmor koji vraća energiju. Institut za štitastu žlezdu i metabolizam na Zlatiboru pruža raznovrsne usluge, ima biohemijske, RIA, nuklearne i kardiopulmonalne labaratorije, te programe fizikalne medicine i rehabilitacije. Na Zlatibor decenijama mnogi dolaze i zbog poznatog „Čigota programa" za zdrav i aktivan život, a odnedavno su sadržaji obogaćeni velnes programom, kao i programima relaksacije. U saradnji sa Vrnjačkom Banjom, na Zlatiboru je pokrenut i program „Pet plus pet".

Banja Selters u Mladenovcu, udaljena samo pedesetak kilometara od Beograda, prava je oaza čistog vazduha, mira i zelenila. Sastavni je deo Instituta za rehabilitaciju u Beogradu, kao i „Vrmac" Prčanj. Nalazi se na obroncima Kosmaja, u njenom sastavu je savremeni hotel sa koji pruža usluge stacionarne rehabilitacije. Banja Selters poznata je duže od sto godina, a njene mineralne vode doživele su evropsku promociju u Briselu, kada je ova banja dobila i vredno odlikovanje. Po svetskoj klasifikaciji, mineralne vode Seltersa spadaju u retke i primenjuju se kao kupke s podvodnom masažom, hidrokinezi terapije u bazenu, kao i za inhalacije kod oboljenja disajnih organa. U Selters se dolazi zbog lečenja oboljenja koštanozglobnog sistema, zapaljenskog reumatizma, stanja posle povreda kostiju, zglobova i mišića, oboljenja krvnih sudova, neuroloških i drugih oboljenja. U banji se primenjuju i specijalizovani programi poput jednodnevnog antistres programa, anticelulit programa, programa za prevenciju osteoporoze i regulisanja telesne težine, a tu je, uz veoma prihvatljive cene smeštaja i programa, i škola za dijabetes.

Banja Kanjiža znana je po centru za osteoporozu i po preventivnim velnes programima, a pogodnosti ove banje sve češće koriste i sportisti. Između ostalog, u njoj se za nastupe priprema stonoteniska reprezentacije Srbije. Banja poseduje dva hotela s četiri i jedan hotel sa tri zvezdice, što, uz ostale sadržaje, pruža dobre uslove za takozvani kongresni turizam. Banja Kanjiža ima u planu izgradnju akvaparka. U saradnji s lokalnom samoupravom iz Kanjiže napravljen je plan detaljne regulacije za budući akvapark. U planu je izgradnja jednog ili dva bazena sa termalnom vodom.

U jugozapadnoj Šumadiji, ispod šumovitih planina Vujan i Bukovik, u uskom delu rečice Banje, nalazi se banja Gornja Trepča, čije su okrepljujuće vode oplemenjene mineralima i retkim elementima. Banja Gornja Trepča nalazi se između Čačka, Gornjeg Milanovca i Kraljeva, a zahvaljujući povoljnom položaju i dobrim saobraćajnicama, do nje se lako stiže. U banji se leče reumatske bolesti, neuropsihijatrijske bolesti, bolesti gastrointenstinalnog trakta i oboljenja perifernih krvnih sudova.

Sutra: Banje u borbi protiv gojaznosti

Bazeni, tereni, biciklističke staze...

Banja Junaković smeštena je na obodu istoimene park šume i udaljena je 4,5 kilometra od Apatina. Njene vode dolaze sa 700 metara dubine i dostižu temperaturu od 50 stepeni. Po kvalitetu spadaju u isti red kao i one u Karlovim Varima, Harkanju i Lipiku. Banja nudi usluge medicinske rehabilitacije i hotelskog smeštaja. Medicinske terapije obuhvataju lečenje svih vrsta reumatizma, osteoporoze, neuroloških oboljenja, stanja posle povreda i preloma kostiju i zglobova, sportskih povreda, deformacija kičmenog stuba, ginekoloških oboljenja i steriliteta.

Pored kompleksa od deset otvorenih bazena, teniskih i terena za mali fudbal i bič volej, u banji se nalaze i zatvoreni terapijski bazen, sauna i teretana. U dnevnim i vikend paketima gostima se nude podvodna ili ručna masaža, a kroz park šumu vodi staza zdravlja. Biciklističkim stazama banja je povezana sa Apatinom i Prigrevicom. Tokom čitave godine u njoj se održavaju sportska takmičenja, koncerti, balovi, proslave, modne revije, likovne kolonije...

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.